Вчера руският президент Владимир Путин обяви незабавна частична мобилизация на руското население. 300 000 резервисти ще получат повиквателни да воюват в Украйна. И докато българският президент и служебно правителство все още нямат официална позиция относно тази ескалация на агресията на Путин, западните лидери вече говориха по темата.

Вчера Украйна, Германия и Великобритания заеха позиции. Какви бяха те – вижте тук.

Последваха и реакциите на САЩ, Европейският съюз и НАТО. ДЕБАТИ.БГ правим преглед на тези реакции.

САЩ

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия в „безразсъдни“ и „безотговорни“ заплахи за използване на ядрени оръжия и заяви, че с нахлуването си в Украйна Москва е нарушила основните принципи на членството в ООН.

В речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк Байдън упрекна руския президент Владимир Путин, че е започнал непровокирана война, в която около 40 страни членки на ООН помагат на Украйна да се бори, като предоставят финансиране и оръжия, предаде „Ройтерс“.

„Отново, точно днес, президентът Путин отправи открити ядрени заплахи срещу Европа, в безразсъдно пренебрегване на отговорностите на режима за неразпространение на ядреното оръжие“, заяви Байдън.

„Една ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“, каза той.

Байдън заяви, че никой не е заплашва Русия, въпреки твърденията ѝ за обратното, и че единствено Русия е търсила конфликт, и използва обстановката в ООН, за да подчертае мнението си, че Москва е нарушила ценностите на органа.

„Постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлу в свой съсед, опита се да заличи суверенна държава от картата. Русия безсрамно наруши основните принципи на Устава на ООН“, заяви Байдън.

„Тази война е за погазване на правото на Украйна да съществува като държава, просто и ясно, и на правото на Украйна да съществува като народ. Където и да сте, където и да живеете, в каквото и да вярвате, това трябва да накара кръвта ви да се смрази“.

По-късно в сряда високопоставен служител на Белия дом заяви пред репортери, че изявлението на Путин „показва много напрегната обстановка в Русия“.

Путин е бил принуден да „прибегне до нещо, което явно не е искал да прави“, каза служителят, „което е отражение на факта, че кампанията му в Украйна се проваля“.

НАТО

Слабо прикритата заплаха на президента Владимир Путин да използва ядрени оръжия след руските неуспехи в Украйна е „опасна и безразсъдна реторика“, заяви в сряда генералният секретар на НАТО и добави, че единственият начин да се сложи край на войната е да се докаже, че Москва няма да победи на бойното поле.

Йенс Столтенберг също така заяви в интервю за „Ройтерс“, че обявената от Путин първа военна мобилизация на Русия след Втората световна война ще доведе до ескалация на конфликта и ще струва още човешки животи. Но, добави ръководителят на НАТО, то представлява и доказателство, че Путин е направил „голяма грешка“ с решението си да нахлуе в съседната страна на 24 февруари.

Столтенберг, говорейки пред „Ройтерс“ в Ню Йорк в рамките на годишните заседания на Общото събрание на ООН, заяви, че 30-членният западен отбранителен съюз ще запази спокойствие и „няма да се ангажира със същия вид безразсъдна и опасна ядрена реторика като президента Путин“.

„Единственият начин да се сложи край на тази война е да се докаже, че президентът Путин няма да победи на бойното поле. Когато той осъзнае това, трябва да седне и да преговаря за разумно споразумение с Украйна“, заяви Столтенберг.

„Речта на президента Путин показва, че войната не върви според плановете на президента Путин“, заяви Столтенберг.

„Той направи голяма грешка, стратегическа грешка“, каза Столтенберг за Путин, като същевременно направи мрачна прогноза.

„Повече войски ще ескалират конфликта. Това ще означава повече страдания, повече човешки жертви – украински, но и руски“, каза Столтенберг.

НАТО не е забелязала никаква промяна в ядрената позиция и готовност на Русия, каза Столтенберг, но добави, че ключът е да се предотврати подобна ескалация.

„Ще се уверим, че в Москва няма да има неразбиране за сериозността на използването на ядрени оръжия. И това е причината, поради която бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия относно безпрецедентните последици, относно факта, че ядрената война не може да бъде спечелена от Русия“.

Столтенберг заяви, че макар руските войски да са зле оборудвани и да им липсва подходящо командване и контрол, е трудно да се види краят на конфликта в краткосрочен план, докато Русия отказва да приеме, че Украйна е суверенна и независима държава.

Столтенберг изрази увереност, че през цялото време западният алианс ще остане единен.

Подготвени сме за една тежка зима. Зимата идва, тя ще бъде тежка за всички нас. Но отговорът не е да се оттеглим и да спрем да подкрепяме Украйна. Отговорът е да се активизираме и да продължим да подкрепяме Украйна„, добави Столтенберг.

Тъй като НАТО е подготвена за „дълъг път“ в отношенията си с Путин, сега тя е в тесен диалог с отбранителната индустрия, за да увеличи запасите си от оръжия и боеприпаси, каза Столтенберг.

„Намалихме много запаси. Нуждаем се от запаси, за да бъдем подготвени. Това е причината, поради която сега задълбочено взаимодействаме с индустрията“, каза Столтенберг, с цел увеличаване на производството.

Европейският съюз

В сряда министрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха да подготвят нови санкции срещу Русия и да увеличат доставките на оръжие за Киев, след като президентът Владимир Путин нареди първата след Втората световна война военна мобилизация на страната за борба в Украйна.

27-те външни министри на блока са в Ню Йорк за годишната среща на световните лидери в ООН.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че изявлението на Путин – което включва стъпки за анексиране на части от украинската територия и заплаха за използване на ядрени оръжия за защита на Русия – показва паника и отчаяние.

„Ясно е, че Путин се опитва да унищожи Украйна“, заяви Борел пред репортери, след като министрите се срещнаха, за да решат как да реагират.

След като бяха информирани от украинския външен министър Дмитрий Кулеба, министрите се споразумяха да възложат на екипите си да подготвят осми пакет от санкции, който ще бъде насочен към „по-значими сектори на руската икономика и ще продължи да бъде насочен към хората, отговорни за агресивната война в Украйна“, каза Борел.

Следващото официално заседание на министрите от ЕС ще се проведе в средата на октомври, когато пакетът от санкции може да бъде формализиран.

Министрите се договориха също така да увеличат доставките на оръжие за Украйна. Борел отказа да даде повече подробности за вида на санкциите или военната подкрепа, но заяви, че вярва, че в рамките на блока ще има „единодушна“ подкрепа за новите мерки.

В интервю за „Ройтерс“ естонският външен министър Урмас Рейнсалу заяви, че Путин се опитва да сплаши и раздели Запада, но последните му коментари са „момент, който променя играта“.

На срещата в сряда трябва да се наблегне на единството, да се пристъпи бързо към нов пакет от санкции и да се използва механизмът за финансиране на Европейския механизъм за мир, за да се увеличат доставките на оръжие за Украйна, каза той.

„Трябва също така да заявим ангажимента за поемане на правна отговорност. Фюрерите в Кремъл не бива да приемат за даденост, че отговорността им за геноцидната война трябва да се приема леко“, каза той.

Запазването на единството сред 27-те държави за пакета от санкции може да се окаже сложно на фона на кризата с енергийните доставки, която засегна силно блока. Във вторник Унгария отхвърли тази идея.

„Сега е различно“, каза Рейнсалу. „В авиацията има една поговорка, че правилата се пишат с кръвта на жертвите на въздушни катастрофи. Е, всички пакети (санкции) са написани с кръвта и жестокостите, които Русия е извършила.“

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук