След месеци на напрежение компанията „Боинг” проведе първия полет за новия си модел 777. Той е най-големият пътнически реактивен самолет в света и е козът на компанията в конкуренцията с европейския „Еърбъс“. Полетът е продължил 3 часа и половина и е начало на серия тестове и изследвания, преди самолетът да бъде пуснат в продажба в началото на 2021 година.

„Боинг“ беше под интензивен натиск и контрол след глобалното приземяване на модела 737 MAX през март, след две смъртоносни катастрофи.

Има направени 340 поръчки за 777X, предимно от самолетни компании – гиганти като Emirates, Lufthansa, Cathay Pacific, Singapore Airlines и Qatar Airways. Самолетът е конкурентна опция на Airbus A350. Машината струва 442 милиона долара.

Ако всичко е било наред с първия полет, „Боинг” ще подаде документи до FAA като част от официалния процес на сертифициране, който включва сертификационен тестов полет.

Разработването на самолета за прелет на дълги разстояния, който може да поеме между 384 и 426 пътници, удари на камък през септември, когато фюзелажът на машината се разцепи по време на стрес тест.

Сега компанията цели в началото на 2021 г. да започнат първите търговски доставки на новия модел, като предишният срок за това беше средата на 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!