клетва

Новият премиер на Либия Абдул Хамид Дбейба положи клетва, съобщи АФП.

Временното правителство на Дбейба стана факт след преговори под егидата на ООН. То е натоварено със задачата да обедини разделените държавни институции в Либия и да упражни надзор върху произвеждането на президентски и парламентарни избори. Те ще се състоят на 24 декември тази година.

Ръководителят на правителството на националното съгласие (ПНС) на Либия Файез Сарадж ще предаде всички пълномощия на новия кабинет на Абдел Хамид Дбейба на 16 март. Тогава ще се проведе официалната церемония по предаването на властта на новото Правителство на националното единство (ПНЕ).

На 10 март Палатата на представителите (парламентът) гласува вот на доверие на ПНЕ. Гласуването беше явно и от 134 присъстващи депутати 132-ма гласуваха за, двама се въздържаха, а 36 от депутатите отсъстваха.

Кабинетът на новият премиер Дбейба включва 35 поста. Това са 27 министри, 6 държавни министри и двама вицепремиери без портфейл. Вакантна остава засега длъжността на министъра на отбраната. Бе взето решение Дбейба да поеме и тази функция, докато не бъде постигнато споразумение за човека, който да бъде определен за министър. Той трябва да получи одобрението на трите региона на страната, да бъде максимално независим и да не представлява някоя от страните в конфликта.

Седемдесет и петимата либийски делегати, избрани от ООН да участват в преговорите, поеха ангажимента новият кабинет да включва 30 процента жени.Те ще заемат висши правителствени постове, включително на най-високо равнище.

Днес положи клетва и първата жена министър на външните работи на Либия, Наджла ел Мангуш. Тя е адвокатка по професия и изигра роля в преходния съвет, управлявал за кратко Либия след въстанието от 2011 г. В кабинета ще има още четири жени, включително Халима Абдулрахман на поста министър на правосъдието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!