Османи
На снимката: Буяр Османи

Докато България не даде своето съгласие на предприсъединителната рамка и провеждането на първата междуправителстевна конференция, това означава, че няма консенсус и самият процес не може да започне. Приемането на нова страна в Европейския съюз може да се случи само при пълен консенсус. Всички 27 страни-членки трябва да подкрепят решението, за да започне самият процес. Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи.

„Предполагам, че в този контекст е поставен и въпросът с България, а не като условие на ЕС. Причината е, че 26 държави-членки подкрепиха текста на преговорната рамка през последните месеци и началото на преговорите през декември. Единствено против беше Република България“, каза Османи.

По думите на Османи по въпроса Македония – България към момента няма нищо ново.

„Нашият фокус в момента е работата по договора с България, за който имаме някои различия. Политиката в София обаче в момента е фокусирана върху техните вътрешни проблеми и предсточщите избори“, заяви министърът.

Този период, според него, трябва да се използва за това Комисията по исторически и образователни въпроси да приеме годишния доклад за работата си и този документ, заедно с плана за действие, който е почти съгласуван, са предпоставки за провеждането на заседание.

„В момента, в който имаме годишния доклад на Комисията, плана за действие и фокуса на българската политика върху тези въпроси, мисля, че можем да определим дата за Комисията. Това няма да реши проблемите, но ще създаде по-високо ниво на доверие, за да продължим с общите теми“, каза Османи.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви преди три дни на форум в Тирана, че страната е предприела стабилна стъпка в изпълнението на реформите на ЕС. Особено по отношение на основните условия, но че е „важно бързо да се намери взаимно приемливо решение на двустранните въпроси между Северна Македония и България.“

На фона на двустранните усилия за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз в интервю за ДЕБАТИ.бг македонският българин и журналист Владимир Перев заяви, че досега не е имало нито едно македонско правителсвто, което действително да е искало да се присъедини към Съюза. По негови думи досега нито един от управляващите в страната досега не е почитал европесйките ценности, а единствената цел е приближаване към Русия и Путин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук