Созопол, Алепу
На снимката: бившият областен управител на Бургас Константин Гребенаров

Смайващо твърдение за рушвети дойде от бившия областен управител на Бургас Константин Гребенаров. Той заяви „в прав текст“ пред бТВ, че не общинари са предлагани по 5 000 евро, за да гласуват „по правилния начин“ за продажбата на земята край Алепу.

Първоначалната идея е била община Созопол да има източник на собствени средства, като построи туристически комплекс. Тя се опорочава, когато следващото управление продава земята. През 2008 г. по предложение на кмета Панайот Рейзи, общината се отказва от правото си да изкупи 15% от акциите на частното дружество, става ясно и от протоколите на заседанието на ресорната комисия.

„Това просто явно устройваше някой, така че общината загуби възможността да има контролен пакет в това дружество и да командва“, каза Гребенаров.

На следващата година е продадена и цялата общинска част – 29 декара, с мотив, че е „износена“.

„8-9 човека се бяхме събрали предната седмица. Обсъдихме въпроса, казахме, че в никакъв случай няма да гласуваме. Когато влязохме в залата, започна гласуването и се оказахме четирима против. Появиха се едни емисари, които започнаха да предлагат на общинските съветници да гласуват по „правилния“ начин. 5000 евро се предлагаха, ви го казвам в прав текст“, обясни бившият общински съветник.

Думите на Гребенаров съвпадат с казаното от друг тогавашен общинар, който се е противопоставил на продажбата – Христо Бардуков. Той каза, че с тази „договорна сделка“, която окачестви като „отплащане за платена предизборна кампания“, е започнало заробването на община Созопол от „мастити олигарси“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!