коронавирус

С варианта „Омикрон“ краят на пандемията в Европа изглежда вероятен. Това заяви преди дни директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге. По думите му до 60% от европейците може да се заразят с коронавирус до март заради по-заразния вариант. Клуге призова за предпазливост поради способността на коронавируса да се приспособява. На фона на това редица европейски държави охлабват мерките, а пандемията като че ли се прицели в децата. 

Великобритания премахва мерките

От 27-ми януари в Англия се отменят повечето противоепидемични мерки. Задължителното носене на маски и Covid-сертификатите ще отпаднат. Отпадането на мерките Великобритания ще премахне и ваксинационните паспорти, задължителните маски на обществени места и препоръката за работа от къщи.

Две трети от хората във Великобритания, които наскоро са се заразили с варианта Oмикрон твърдят, че вече са имали Covid преди това. Констатациите са от мащабно, продължаващо проучване, наречено React, при което са тествани тампони на хиляди доброволци в Англия. В проучването са тествани повече от два милиона души. Все още не е ясно колко от доброволците, които са дали положителен резултат, са били напълно ваксинирани.

Прави впечатление, че напоследък инфекциите с коронавирус в страната намаляват, но остават високи сред децата и младите.

Австрия отменя локдауна за неваксинирани

От 31 януари Австрия отменя локдауна за неваксинирани срещу коронавирус. Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер. Решението е взето след като е станало ясно, че ситуацията в болниците се е стабилизирала и на първо място в отделенията за интензивна терапия.

„Локдаунът за неваксинирани приключва от понеделник“, каза канцлерът преди заседанието на кабинета.

В същото време изискването за ваксинация или преболедуване са запазва, ако желаете да посетите повечето обществени места – ресторанти, магазини, концерти, изложби и др. Освен това е задължително да се носи маска. маска от типа FFP2

На много места в ЕС текстилните маски не се признават. Препоръчват се хирургически или маски от типа FFP2. През тях се диша по-трудно, но се твърди, че имат по-силна защита. Маските тип FFP2, N95 и KN95 имат по-плътна мрежа от влакна от хирургическите или платнените маски. Тя, заедно с електростатичен заряд в материала, обикновено ги прави най-ефективни при улавяне на по-големи капчици и аерозоли.

В Италия, Франция, Испания, Белгия, Австрия, Румъния и Гърция  носенето на маски на открито е задължително. През декември в Белгия и Франция носенето на маски стана задължителнo за децата над 6-годишна възраст.

Дания обмисля премахване на ковид ограниченията

Премиерът на Дания Мете Фредериксен иска в края на месеца да отмени всички действащи в страната ковид ограничения, въпреки факта, че понастоящем Дания е най-горещата точка на коронавирус в Европа със заболеваемост от 4 890 случая.

Този ход, който все още не е публично потвърден, следва препоръката на Комисията по епидемиите. Комисията вече не иска да класифицира коронавирусът като опасен за обществото. Срокът на действие на предишните мерки, като например задължителните маски на закрито и правилата за 3G за събития, изтича на 31 януари. При влизане в Дания трябва да се спазват само правилата за тестване и карантина.

Южна Корея и Русия

На фона на европейските мерки Южна Корея въвежда нова система за реакция при коронавирус. Според новите препоръки, пациенти от групите с висок риск трябва да си правят PCR тестове, а останалите – бързи антигенни тестове. Срокът на карантината за напълно ваксинирани пациенти с COVID-19 се намалява от 10 на 7 дни. Първоначално новата система ще се приложи в четири региона на страната с максимално разпространение на щама Омикрон, а от 29 януари ще обхване цялата страна.

В Русия на ден средно 120 деца постъпват в болници. Броят на случаите на COVID сред децата в Москва се е увеличил 14 пъти за две седмици. Хоспитализациите в детските болници са прекратени за три седмици, като промените не се отнасят за деца с онкологични и хематологични заболявания, съобщават от Департамента по обществено здраве в руската столица.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук