Протест срещу насилието над жени се провежда на Орлов мост в столицата, сдружение иска създаване на Национален съвет за борба с насилието.

Няколко стотин души излязоха тази вечер, за да изразят подкрепата си за жертвите на насилие и да поискат повече кризисни центрове в страната. Според протестиращите един такъв център в София е крайно недостатъчен.

Паралелни протести се провеждат във Варна и пред дипломатическите мисии в Берлин, Букурещ, Кентърбъри, Лондон и Прага. Акцията се организира през Фейсбук от Българския фонд за жените.

Българският фонд за жените постави 10 искания към властите: ангажимент за провеждане на проучвания за причините и размера на проблема с насилието над жени и домашното насилие в България; създаване на обща база данни в МВР за жертви и извършители; въвеждане на образователни програми за превенция; криминализиране на всички форми на насилие, основано на пола; специализирани обучения за психолози, полицаи, социални и медицински работници; създаване на мрежа от кризисни центрове за настаняване на пострадалите от насилие; програми за работа с извършителите; създаване на Национален съвет за борба с насилието към Министерски съвет.

Според сдружението съществува „абсолютно неразбиране за размерите, причините и последиците от насилието на жени“ сред правителството и народните представители, като определят законопроекта на ГЕРБ срещу домашното насилие като „безспорно нужен, но напълно безполезен, ако не е част от широка рамка за преодоляване на домашното насилие“.

По данни на фонда над 1 милион българки са жертва на тормоз вкъщи, който продължава средно 10 години. От началото на годината поне 29 жени у нас са били убити от техен партньор или близък.

Протест срещу насилието над жени се проведе вчера и в Истанбул. В него се включиха стотици жени с лозунги против агресията и с настояване за зачитане правата на жените. Полицията използва сълзотворен газ, за да попречи на шествието да се отправи къмглавната пешеходна зона в града. Масови протести имаше и в испански градове.

протест срещу насилието над жени

Националният дворец на културата, Софийската опера и балет в София, административни сгради в Бургас, Варна, Русе, Пловдив също се присъединиха и светнаха в оранжево.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!