Седем от членовете н Съвета за сигурност на ООН гласуваха против дневния ред на Русия, с който тя претендира за навлизане в границите й от страна на украински военни кораби край Керченския проток.

„Против утвърждаването на дневния ред гласуваха седем членове, четирима гласуваха „за” и четирима се въздържаха”, съобщи представителят на Китай в СС, който в момента го председателства.

„За” дневния ред на Русия гласуваха само Китай, Русия, Казахстан и Боливия.

Според представителя на Русия Дмитрий Полянски през последните месеци Киев с подкрепата на Вашингтон непрестанно „подгрявал” темата за милитаризацията на Азовско море.

Съветът за сигурност
на снимката: Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли

Преди гласуването в Съвета за сигурност постоянният представител на САЩ Ники Хейли призова членовете да не подкрепят разглеждането на въпроса с ескалацията на напрежението в Керч. Тя бе категорична, че позицията на САЩ се подкрепя от Холандия, Полша, Швеция и Великобритания.

Хейли подчерта, че държавите подкрепят териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на международно признатите й граници.

Тя добави, че САЩ и съюзниците са „готови да обсъждат извършената от Русия провокация в рамките на подобаващо поставен въпрос”.

Постоянният представител на Украйна в СС Владимир Елченко от своя страна отбеляза, че се надява Съветът за сигурност на ООН да наложи тежки санкции на Русия заради конфликта в Керченския проток.

Съветът за сигурност
на снимката: Представителят на Украйна в Съвета за сигурност на ООН Владимир Елченко

След като блокира дневния ред на Москва, Съветът за сигурност продължи заседанието си по дневния ред на Украйна. Представителят на Русия Полянски обаче заяви, че няма да се включи в дискусиите по дневния ред на Украйна.

„След като вие (членовете на Съвета за сигурност, бел. ред.) поставихте процедурните задачи пред важността на решенията, аз ще огранича изявлението си само до данните и мотивите за гласуването и няма да се изказвам в хода на заседанието, организирано по искане на Украйна под неподходящ за нашата дискусия дневен ред”, каза Полянски.

Той допълни, че никой не може да попречи на Русия да поставя в Съвета за сигурност въпросите, които счита за важни.

Припомняме, че днес и Русия, и Украйна поискаха извънредно свикване на Съвета за сигурност на ООН заради конфликта в Керченския пролив, при който руски военни кораби нападнаха преминаващи украински военни плавателни съдове. При стълкновението бе използвано насилие, в следствие на което поне трима украинци са ранени и задържани от руските власти.

Русия обвинява Украйна в умишлена провокация и нарушаване на границите й, докато Украйна обяви действието на руските ВМС като пореден акт на агресия.

Повече за хронологията на събитията прочетете ТУК.

В следствие на конфликта президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за обявяване на военно положение, беше издадена и заповед за пълна мобилизация на украинската армия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!