Столичният общински съвет отхвърли предложението да бъде проведен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в София.

Дебатите продължиха повече от три часа и половина. Гласуваха 55 общински съветници, от които едва 15 подкрепиха общественото допитване.

Вносителите на доклада от БСП и политическа група 5 заявиха, че ще обжалват решението, което лишава софиянци от правото да участват в управлението на града. Предвиждат и събирането на гражданска подписка.

„Този опит от наша страна да предизвикаме референдум беше по-скоро желание за един много по-съществен дебат и търсене на алтернативи“, каза Иван Велков от Политическа група 5.

От ГЕРБ пък заявиха, че предложението за местно допитване трябвало да бъде направено на по-ранен етап, а не на финалната фаза.

Припомняме, че от години се говори за изграждането на завод за изгаряне на отпадъци и то в центъра на София. В специално интервю за ДЕБАТИ.бг общинският съветник от Политическа група 5 Симеон Славчев обясни защо подобен завод не трябва да се строи в столицата ни.

Повече по темата може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!