Радев, Петков и Иванов
На снимката: Румен Радев, Христо Иванов (ДБ) и Кирил Петков (ПП)

„Президентът в момента контролира всички служби“. Това заяви днес съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. „Има възможност шефовете на службите да се сменят с подписите на премиера и президента, а сега той контролира и двете (през служебния кабинет, бел. ред.). Това според нас не е правилно“, каза още Петков и обясни, че в Народното събрание е внесен законопроект, който предвижда шефовете на служби да се предлагат от Министерски съвет и да се одобряват от Парламента. Думите му подкрепи и Христо Иванов от „Демократична България“, след като по-рано днес президентът Румен Радев отправи остри реплики по въпроса.

„Кабинетът няма контрол върху службите, защото пълен контрол има само президентът в момента“, каза още Кирил Петков и добави: „В момента аз съм почти сигурен, че няма да ни приемат в Шенген декември месец, защото нашите външни партньори не са доволни от работата ни, специално на службите“.

Според него няма български гражданин, който да е доволен от нивото на справедливост и хващане на престъпления от същите тези служби. Той посочи, че явно трябва голяма реформа, която да върви и с отговорността на изпълнителната власт. „Иначе това, което се случва, е кабинетът, който и да бъде, да няма никакъв контрол върху службите“, посочи Петков.

„В момента има дупка в законодателството. Не е редно президентът еднолично да държи контрол върху службите. Помня много добре как, бидейки министър-председател, нямах възможност да подменя нито един от шефовете на службите“, обясни Петков.

В деловодството на парламента има внесен законопроект за промени в Националната служба за охрана, като вносители са депутати от ПП, стана ясно още от думите му.

Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“, също коментира необходимостта от промени в законодателството, свързани с ръководствата на службите за сигурност и възможността Министерският съвет да предлага назначения, а парламентът да ги одобрява.

Според Иванов въпросът за това как се излъчват службите е структурен и стои независимо от фигурата на президента. „Ясен е конституционният текст, който казва, че изпълнителната власт е тази, която отговаря за сигурността и от тази гледна точка, ние винаги сме смятали, че премиерът трябва да има отговорност в конфигурирането на ръководствата на службите. Въпрос на дебат е дали това да става само с изслушване в парламента, или със санкция от парламента“, коментира Христо Иванов.

„От наша гледна точка, може би трябва да се дадат по-големи правомощия на парламента“, каза Иванов.

По-рано днес президентът Румен Радев пък заяви пред медиите, че предложението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ премиерът да назначава председателя на ДАНС е връщане към „порочен управленски модел“.

„До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление от министър-председателя, а сега предлагат да се узакони корупционният комфорт“, добави президентът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук