И днес броят на заразените с коронавирус у нас остава непроменен – 81. Това обяви на редовния брифинг ген. Венцислав Мутафчийски – директор на ВМА и председател на Националния щаб.

„Най-елементарното, което трябва да направим е да бъдем отговорни към своите възрастни родители и близки, да проявим солидарност, да не сочим с пръст заразените хора, а напротив – да бъдем подкрепа за тях. Това се очаква от обществото”, каза Мутафчийски.

По думите му още е рано да се каже дали мерките дават резултат.

Той каза, че единственото нещо, което дава резултат е самоизолацията.

„Италия ще достигне броя на заразените в Китай. Южна Корея също въведоха безпрецедентни мерки за социално дистанциране и имат 93 заразени за последното денонощие. За България още е рано да се прецени дали има резултат от тези мерки. Ние следваме добрите практики на тези мерки. Засега системата се справя. Това е целта. Когато възникне по-сериозна ситуация, с ескалиране на броя на пациентите, здравната система да може да реагира“.

По думите му недоволствата на заетите в здравната система – лекари, фармацевти, „не изглежда сериозно“ на фона на епидемията.

„В испанската и британската преса бяхме посочени като държава, която взима адекватни и навременни решения на фона на тази епидемия“, каза още ген. Мутафчийски.

Готови са и новите защитни облекла:

„Екипите на ВМА първи получиха и изпробваха новата продукция от защитни облекла българско производство. Те са леки, здрави и издържат на дълготрайност. Те са 10 -12 пъти по-надеждни от еднократните облекла. Издържат на 50 цикли на пране“, посочи той.

„Приближаваме 20 хиляди случая на коронавирус в света. 7980 са случаите за изминалото денонощие. Италия има 31 500 заразени, Испания 11 хил., Германия има 9300 случая, Южна Корея има 93 нови, Китай – само 13 нови. Франция възприеха тактика да тестват само болни в тежко състояние, пристигнали в болница, защото не смогват с лаборатории и тестове, според официалната позиция. САЩ имат 6500 случая, Швейцария – 2700. Нашите доказани пациенти са 81. Гърция са вече почти 400 случая, Румъния – 217, Словения – 275, Турция има 51 нови и общо 198“, каза още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук