Група от около 300 човека се е опитала да премине тази нощ от турска на гръцка територия в района на Еврос. Опитът е предотвратен от полицията и силите на Фронтекс, съобщава „Катимерини”.

Според изданието, с подкрепата на турските власти към гръцката страна са били хвърлени флакони със сълзотворен газ и са правени непрекъснати опити за незаконно влизане. Подчертава се, че новите инциденти са се случили „само няколко часа след провала на опитите да се постигне споразумение по бежанския въпрос по време на видеоконференцията на Ердоган с лидерите на Германия, Великобритания и Франция”.

Това не е първият сблъсък на гръцко-турската граница. Напрежението там се покачи драстично, след като миналия месец турският президент Реджеп Ердоган обяви, че няма да спира повече мигрантите, тръгнали към ЕС. Хиляди се отправиха към границата с Гърция, но там срещнаха отпора на гръцката гранична служба. Появи се информация, че от турска страна е пристигнала жандармерия, която не пуска бежанците да се връщат обратно към вътрешността на Турция. От друга страна тези хора са спирани от гръцките власти.

Турците непрекъснато изстрелват ракети със сълзотворен газ, предизвиквайки отговор и от страна на гърците.

Освен това Турция обвинява Гърция в насилие срещу мигрантите, а Атина отправя контраобвинения, че Анкара поощрява мигрантите да напират през границата и ги подпомага, за да шантажира ЕС с потоците от бежанци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!