северна Македония

Вчера в Брюксел се проведе редовно заседание на Съвета “Общи въпроси“. Българската делегация беше ръководена от постоянния представител на страната ни към ЕС посланик Румен Александров.

В началото на заседанието постоянният представител на България в ЕС започна своето изказване с поднасяне на искрени съболезнования към близките на загиналите граждани на Република Северна Македония при тежкия пътен инцидент днес рано сутринта на автомагистрала “Струма”.

“В този труден момент бих искал да изкажа нашето съпричастие към близките на трагично загиналите хора в тази тежка катастрофа. Българските власти полагат всички усилия за изясняване на причините за трагичния инцидент в тясно сътрудничество с нашите колеги от Република Северна Македония”, заяви посланик Румен Александров.

Европейските министри дискутираха процеса на разширяване, асоцииране и стабилизиране.

“Политическата ситуация в страните от Западните Балкани остава изключително сложна и изисква повишено внимание. Отношенията на ЕС с държавите от региона не се изчерпват само и единствено с политиката на разширяване”, заяви ръководителят на българската делегация.

Той се спря на европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония.

“Албания трябва да бъде оценявана на базата на собствените й заслуги и е готова за напредък по пътя към ЕС. За съжаление Република Северна Македония все още не покрива критериите за провеждане на първата междуправителствена конференция”, подчерта посланик Александров.

“През последните няколко месеца българската страна предложи редица варианти за преодоляване на отворените въпроси с Република Северна Македония, с оглед гарантиране правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Нашите партньори в РСМ следва да поемат конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се очаква постигане на напредък в процеса на разширяване с Република Северна Македония”, заяви посланик Румен Александров.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!