преговори за коалиция

Преговорите за коалиция и съставяне на правителство, домакинствани от „Продължаваме Промяната“ (ПП), продължават и днес. Поканени отново са представители и експерти на „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България”. 

Общо осемнадесет са представителите на четирите формации, участващи в разговорите за здравеопазване.

БСП: Безплатни лекарства за деца, електронно здравно досие и задържане на младите лекари

Участниците от „БСП за България“ са: Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Невена Цачева и Динко Странски.

От „БСП за България“ започнаха с представянето на приоритетите и исканията на социалистическата партия: създаване на електронно здравно досие, за да е достъпна информацията за всеки пациент; подобряване на възможностите за специализация на младите лекари и оставането им в България, като бъдат обвързвани с договори да работят в дадено лечебно заведение след обучението си; създаването на Национална детска болница, за което спорове се водят от години.

Друг приоритет е лекарствата да са безплатни за децата до 12 годишна възраст. От партията твърдо се застъпиха за идеята болниците да не бъдат търговски дружества, тоест да не се стремят към печалба и обявиха, че няма да отстъпят от тези неща.

ИТН: Против задължителната ваксинация, обособени болници за COVID-19, и премахване на клиничните пътеки

Участниците от „Има такъв народ“ в темата за здравеопазването са: Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов.

От ИТН поискаха спешно да бъдат подготвени инфекционисти, за да излезем възможно най-бързо от пандемията. Експертите от ИТН подчертаха, че са против задължителната ваксинация. Те се обявиха за „мандатност на завеждащите отделения“, тоест, да има ограничения колко време даден лекар може да е начело на клиника или отделение.

От партията на Слави Трифонов поискаха още в страната да бъдат обособени болници, където да се лекува само COVID-19, а в други да се лекуват останалите заболявания, както и държавата да предлага изследвания за т. нар. Т-клетъчен имунитет.

„Има такъв народ“ иска още да се премахнат т. нар. клинични пътеки, като вместо това се премине към плащане на т. нар. диагностично-свързани групи. Това означава, че финансирането на лечението би било съобразено с придружаващите заболявания на даден човек. Тази идея е част от политическото говорене в здравеопазването повече от десет години.

Ивайло Христов от „Има такъв народ“ обяви предложение агенция „Медицински надзор“, която отговаря за контрола върху лечебните заведения, да не бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването, а на Народното събрание, за да бъде по-ефективна.

ДБ: Дигитализиране на здравната информация и контрол върху изразходваните средства

Представителите на „Демократична България“ са: Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева и Анна-Мари Виламовска.

От „Демократична България“ обявиха, че основен приоритет на обединението е да се намали доплащането от пациентите в системата. Това може да се случи чрез подобряване на контрола върху изразходването на средствата. Настояват, поне 1% от приходите от акцизи на алкохол и тютюневи изделия да се насочват към програми за превенция от зависимости.

В първите сто дни на управлението „Демократична България“ смята, че може да се направи електронното пациентско досие. За дигитализирането на здравната информация на всеки човек политически се говори повече от десет години.

„Демократична България“ иска да промени настоящата контролираща агенция „Медицински надзор“ в държавна агенция „Медицински контрол“, като тя да има и регионални структури.

Приоритети върху, които е четирите формации са единни:

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров, който е поканен за участник в коалиционните разговори от „Продължаваме промяната“ обобщи приоритетите, по които преговарящите политически формации са единни:

  • Подобряване на системата на Спешна помощ
  • Развитие на доболничната помощ (прегледи и лечение извън болници)
  • Ефективна електронна система (електронно здравно досие и национална здравно-информационна система)
  • Ефективно изразходване на средствата

Сред първите задачи е да се събере цялостна информация за здравната система, т. нар. здравна карта. Да се направи обобщение с какви и колко специалисти има в страната, как са разпределени.

Срещата не мина без спор

Политическите формации спориха за бъдещата COVID стратегия и за готовността при следваща епидемия. Спор имаше за това дали да се обособяват специални болници за лечение на заболели от COVID-19, и дали не е по-добре да има настояване за определени групи от населението ваксинирането срещу коронавируса да бъде повече от препоръчително.

Все пак участниците в разговора се разбраха, че трябва да се промени начина на финансиране на инфекциозните болници. За тях да се плаща на база какъв капацитет и специалисти имат, а не каква работа извършват.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!