Преговори

Продължават разговорите за съставяне на правителство, които са инициирани от партията победител на парламентарните избори „Продължаваме промяната“.

Днес една от темите е „Вътрешна сигурност“. Тя е една от важните теми, по които ще се търси консенсус с представители и експерти на четирите партии, участващи в преговорите – „Продължаваме промяната“,  „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП.

Пълен функционален анализ на системата на МВР до шест месеца предложиха от БСП

От левицата залагат на социалния диалог в изцяло нов закон за МВР. Според тях трябва да се създаде нова полицейска карта с постове на жандармерията за не повече от 3 села. Нужна е адекватна подготовка на полицаите, активна работа с европейските партньори, както и подобряване на възможностите за разследване с по-модерна база за криминалистичен анализ. От социалистите изтъкнаха като основни приоритети пътната безопасност и домашното насилие.

ИТН поиска ново Министерство на бедствията и авариите

Николай Радулов от „Има такъв народ“ обобщи приоритетите на партията в сферата на вътрешната сигурност. Част от тях са: спиране на показните полицейски акции; модернизация и цифровизация във всички структури на МВР; ревизия на щата и състава на МВР; отделяне на пожарната и гражданска безопасност, които да се трансформират в отделно министерство на бедствията и авариите; създаване на Национална агенция по сигурност, която да се превърне в модерно учебно заведение.

От „Има такъв народ“ се обявиха и за по-добро взаимодействие между институциите и подчертаха, че за да има реална промяна, трябват и промени в Закона за специалните разузнавателни средства, тъй като до момента редица служби го използват безпроблемно и в ущърб на гражданите, както и промени в структурата на ДАНС.

ДБ обръщат внимание на корупцията

Атанас Атанасов от Демократична България е на мнение, че корупцията в МВР е основен дестабилизиращ фактор. Предлагат да се въведе възможност за атакуване пред съд на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства; да се направят промени в начина за прилагане на Специални разузнавателни средства;  да се ограничи кръгът от органи, които имат право да заявяват искане за прилагане на специални разузнавателни средства и да се направи анализ на кадровото състояние в МВР.

Адвокат Калоян Янков обобщи някои от предложенията на „Демократична България“ като каза, че предлагат да се приеме фунционален закон за опазване и охрана вместо настоящия устройствен закон за МВР;  обособяване на центрове за административни услуги, които да издават лични документи или документи за управление на МПС, като тези центрове да се извадят от МВР; да има борд по персонала, да бъде създадена еднаква база и еднакво възнаграждение между различните служби в сектор сигурност.

Илия Антонов, който е част от експертния екип на „Демократична България“, изброи някои от приоритетите и целите на партията.

  • Утвърждаване на водеща роля на разследващия полицай и увеличаване на броят на разследващите полицаи
  • Създаване на условия за автономност и независимост на разследващите екипи
  • Организационно и финансово развиване на експертизата и експертната помощ
  • Подобряване на материалната база на местата за провеждане на процесуално-следствени действия
  • Да се подобри оперативноиздирвателната работа с операции под прикритие
  • Развитие на отдели за планиране и информация

ПП с предложения за нови закони

Според „Продължаваме промяната“ трябва да има закон за обществения ред, както и закон за оперативно-издирвателната дейност. От МВР трябва да бъдат изведени всички несвойствени дейности като например чистачките, които да бъдат аутсорсвани.

Не би трябвало в МВР да се назначават хора по няколко закона – закона за държавния служител, по кодекса на труда и т.н.“, обясни Милен Иванов. По думите му има проблеми и с обучението и в момента след като излезеш от Академията на МВР може да станеш ръководител на 100 души, без никакво обучение за това как да ги ръководиш.

Едно от предложенията е икономическа полиция да стане истинска данъчна полиция и може да премине към данъчните.

Асен Василев наблегна на езиковата подготовка на служителите в МВР, която според него също е изключително важна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук