брифинг

Водеща версия за трагичния инцидент на АМ „Струма“,  при която загинаха повече от 40 души остава човешката грешка. Това каза директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг. Отпадат версиите за терористичен акт и пренасяне на туби с гориво.

„Разпитани са свидетели, оцелели в автобуса. Те дават обективна информация, показанията им се препокриват. Те имат много ясно спомени. В момента се разпитват още 2-ма, които са настанени в Пирогов“, каза Сарафов.

Той коментира тиражираните версии за пренасяне туби с бензин.

„Тази версия е отхвърлена. Намерени са три туби с остатъци от нафта, които не са се възпламенили и пожарът не е възникнал от тях.  Туби с бензин няма“, каза още той.

Версията за терористичен акт също е изследвана и е отхвърлена.

„Не става въпрос за терористичен акт“, категоричен бе той.

Продължават  разпитите и огледите на автобуса за възможна техническа неизправност.

Сарафов коментира и лошата пътна обстановка в участъка.

„Мантинелата е опасна и е способствала за настъпването на инцидента“, коментира още той.

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините. Ще сравняваме с ДНК профилите на жертвите, изготвени от нашите медици”, добави Сарафов.

От своя страна говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че се издирва още един оцелял. По думите и свидетел е заявил, че спасилите се от трагичния инцидент са не 7, а 8 души.

На мястото на инцидента са открити 44 трупа. По данни на фирмата пътниците в него са били 52-ма. Възможно е един от пътниците да се е прикачил в друго превозно средство.

Според разследващите взрив не е имало.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук