Кабул, летище

Обединените арабски емирства проведоха разговори с талибаните за управление на летището в Кабул, като се изправиха срещу съперника в Персийския залив Катар в дипломатическа борба за влияние с новите управници на Афганистан, твърдят източници на „Ройтерс“.

По думите им през последните седмици служителите на ОАЕ са провели серия от дискусии, за да обсъдят експлоатацията на летището, което служи като основна въздушна връзка на Афганистан със света.

Преговорите демонстрират как страните се стремят да утвърдят влиянието си в управлявания от талибаните Афганистан, въпреки че правителството на ислямистката групировка не е официално признато от никоя държава.

Емирствата се стремят да се противопоставят на дипломатическото влияние, с което Катар се ползва там.

Катарците помагат за управлението на международното летище Хамид Карзай заедно с Турция, след като изиграха основна роля в усилията за евакуация след хаотичното изтегляне на САЩ през август.

Според източниците талибаните все още не са оформили споразумение с Катар.

Високопоставен служител на външното министерство на ОАЕ съобщи, че ОАЕ, които преди това управляваха летището в Кабул по време на подкрепяната от САЩ афганистанска република, „остават ангажирани да продължат да помагат в експлоатацията му“, за да гарантират хуманитарен достъп и безопасно преминаване.

Твърди се още, че талибаните са потърсили финансова помощ от ОАЕ, но не е ясно дали това е свързано с летището.

Летищно разузнаване

Ключовият въпрос, който все още предстои да бъде разрешен между талибаните и потенциалните летищни оператори, е кой ще осигури охраната на обекта. Талибаните заявяват, че не искат чужди сили в страната. От друга страна в момента катарските специални части осигуряват охрана в периметъра на летището.

Регионални съперничества

Припомняме, че Катар и ОАЕ са в обтегнати отношения от години, тъй като се състезават за регионално влияние.

ОАЕ, Саудитска Арабия и техните съюзници бойкотираха Катар повече от три години, прекъсвайки политическите, търговските и транспортните връзки, обвинявайки Доха в подкрепа на тероризма – нещо, което тя отрича. Спорът беше разрешен през януари тази година.

Миналата седмица представители на Катар засилиха позицията си, като подписаха споразумение за представляване на американските дипломатически интереси в Афганистан.

И още. Талибаните твърдят, че ОАЕ са отворили посолството си в Кабул. Информацията обаче не е потвърдена.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук