Земеделие

С минута мълчание в памет на жертвите от тежката катастрофа на магистрала „Струма“ започнаха преговорите между „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“, посветени на сектор „Земеделие“.

Дискусията води Кирил Петков, който подчерта, че част от биографията му е свързана със сектор земеделие.

ДБ: Помощ за младите производители, приоритет на българската земеделска продукция

„Демократична България“ (ДБ) е представена от депутатите в миналия парламент Албена Симеонова и и Тома Белев, един от създателите на фермерските пазари – Гергана Кабаиванова, Димитър Сяров, Зорница Стратиева .

Според „Демократична България“ сериозният проблем е използването и арендуването на земеделските земи, като над 80 на сто от директните плащания отиват в по-малко от 2 процента от ползвателите в България. Апелират българските храни, мед, вина да намерят място на българския пазар. Много важен е и износът и затова трябват специализирани програми – особено в сектор „Пчеларство“.

Гергана Кабаиванова обобщи предложенията за подпомагане на производителите на местни храни и улесняване на достъпа им до пазарите. От коалицията държат да бъде акцентирано и на пчеларството.

Тома Белев предложи промяна на Закона за горите, която да залегне още през 2022 г. Пълна прозрачност при управление на горите, национална горска инвентаризация за установяване на ресурса, сертификация на държавните гори, както и да се приключи срамната сага със сделките за замяна, предлагат още експертите на ДБ. Не на последно място – да се спрат престъпленията с животните от дивата природа.

ИТН: Създаване на средна класа земеделски производители и забавяне на концентрацията на производствен ресурс

„Има такъв народ“ е изпратил кандидатите за земеделски и за екоминистър във втория проектокабинет на „Има такъв народ“ Пламен Абровски и Силвия Бакърджиева, както и експертите Петър Петров и Данаил Найденов за участници в преговорите по тема „Земеделие“.

Двата основни приоритета на партията в сектор земеделие – създаване на средна класа земеделски производители, както и забавяне концентрацията на производствен ресурс. Идеята е малките производители да станат средни, а не големите да станат малки.

„Има такъв народ“ предлага забрана за даряване на идеални части на земеделска земя, освен ако не е между роднини; подобряване на ветеринарното обслужване и безопасността на храните; популяризиране на пчелните продукти и тяхната консумация; спешни мерки за сектора на лозарството и винопроизводството.

БСП: Защита на автентични български храни

От БСП обявиха, че при приоритетите им има 80% съвпадение с „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

От партията поискаха информиране за ползата от консумация на мед и мерки за защита и на други автентични български храни; създаване на гаранционен фонд от 500 млн. лева за хората, които кандидатстват по проекти; изграждане на допълнителни напоителни съоръжения; единен електронен поземен регистър, и улесняването на младите фермери да получат достъп до земя.

Залесяване и забрана за износ на дървесина при необходимост са мерките за защита на българската гора.

Кирил Петков благодари на представителите на останалите политически сили за конструктивните коментари и подчерта като приоритет борбата с корупцията и политическите инвеститори в земеделието.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!