Караниколов
на снимката: Емил Караниколов - министър на икономиката

Българската държава откупи част от Първа инвестиционна банка (Fibank) в опит да увеличи капитала й, за да покрие изискванията на Европейската централна банка за присъединяване към чакалнята на еврозоната.

Увеличаването на капитала на Fibank не последното условие, което България трябваше да изпълни, за да продължи по пътя си към единната европейска валута. София се надява да се присъедини към чакалнята на еврозоната до юли.

„Ако бяхме казали, че държавата ще участва, нямаше да постигнем този ефект“

Икономическият министър Емил Караниколов каза в сряда, че държавата се е включила в този процес, но отказа да каже колко точно акции е купила. Той обаче уточни, че не става въпрос за целия пакет. Официалното съобщение ще бъде публикувано в петък.

Fibank продава 40 млн. нови акции, за да събере 200 милиона лева капитал, което ще й помогне да попълни дупките.

Караниколов каза, че коронавирусната криза е повлияла по апетитите на инвеститорите. Ако банката бъде спасена, това на практика означава, че няма други пречки пред България по пътя й към механизма ERM II.

„Държавата трябваше да участва. Основната ни цел беше да влязат частни инвестиции. Просто държавата, която се стреми да изпълни националната си стратегия, трябваше да направи този буфер“, каза Караниколов пред частна телевизия BTV.

„Ако бяхме казали от първия ден, че държавата ще участва, нямаше да постигнем този ефект“, каза Караниколов. „И ефектът е България да изпълни всичко необходимо за влизане в чакалнята. Това е много важно.“

Какво става с акциите

Всички 110 милиона права за записване на новите акции бяха продадени на Българската фондова борса в сряда на цена от 5 лева за акция.

Дяловете в ПИБ, собственост на българските бизнесмени Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които притежават по 42,5%, ще бъдат разредени след емисията, но те ще останат мажоритарни акционери. Останалите 15% са на борсата в София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!