Брюксел, Белгия, карантина, коронавирус

Въз основа на данните от официални източници, АФП обобщава най-новите и съществени моменти в развитието на кризата с коронавируса в световен мащаб.

Над 412 000 смъртни случая

Пандемията е погубила 412 926 души в целия свят, откакто избухна в Китай в края на миналата година. Около 7 294 130 случая на заразяване с коронавирус са регистрирани в 196 държави и територии.

Съединените щати са най-силно засегнатата държава със 112 402 смъртни случаи, следвана от Великобритания с 41 128, Бразилия с 38 406, Италия с 34 110 и Франция с 29 111 жертви.

Скок на смъртността в Москва

Здравните власти в руската столица съобщават, че през май са починали 15 713 души, което е с 5 715 повече, отколкото през същия месец на миналата година.

Загуба на работни места във Франция

Франция ще загуби 800 000 работни места през следващите месеци заради икономическата криза, провокирана от пандемията, казва министърът на икономиката Бруно Льо Мер.

Световната икономика

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие твърди, че глобалната икономика ще се свие най-малко с шест процента тази година, а в случай на втора вълна предупреждава, че икономическото производство може да се свие с цели 7,6 процента.

Външни граници на Европа

Европейската комисия ще препоръча на държавите-членки на ЕС да започнат отново да отварят външните си граници за пътници извън блока от 1 юли, заяви ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел.

Германия е предпазлива

Германия обявява, че удължава забраната за пътуване в страни извън Европейския съюз до 31 август, което нанася удар на топ летни дестинации като Турция.

Външният министър Хайко Маас казва, че решението важи за страни извън ЕС и Шенгенската зона.

Рекорден бюджет за Япония

Мощната долна камара на парламента на Япония одобрява извънреден бюджет на стойност близо 300 милиарда долара, удвоявайки мащаба на мерките за ускоряване на третата по големина икономика в света, след като пандемията я тласна към рецесия.

Италианците подават жалби

Петдесет роднини на жертви на вируса подават жалби при първата подобна колективна акция в Италия.

Те са подадени в прокуратурата в Бергамо, градът в Северна Италия, най-силно засегнат от пандемията, „защото той се превърна в символ на тази трагедия“, казва Стефано Фуско, който създаде групата във „Фейсбук“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук