ваксини, коронавирус

Търговските банки, „Голдман Сакс“ и „Джефрис“ вече изискват от служителите си да получат бустерни ваксини. Университетът в Орегон и други институции изискват от студентите и служителите да получат подсилващи инжекции. Щатът Ню Йорк заяви, че планира да спре да счита жителите си за напълно ваксинирани, ако не са си поставили трета доза.

След като силно трансмисивният вариант на вируса „Омикрон“ се разпространява от крайбрежие до крайбрежие, корпорации, училища, правителства и дори спортни асоциации преосмислят какво означава да си „напълно ваксиниран“.

Сега и федералните здравни служители се заемат с този въпрос. Въпреки че висшите политици искат да насърчат американците да си поставят три дози, някои от тях биха искали да избегнат промяната на определението на фразата, която се е превърнала в ключова за ежедневието в голяма част от страната, според служители, които говорят при условие на анонимност, за да опишат вътрешните обсъждания.

Д-р Рошел Уоленски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, заяви във вторник, че тя и други здравни служители „работят по този въпрос“ в момента.

С рязкото разпространение на Омикрон – само в сряда бяха съобщени над 488 000 нови случая, някои експерти смятат, че моментът за промяна е настъпил. „Мисля, че моментът е сега“, казва д-р Жорж Бенджамин, изпълнителен директор на Американската асоциация за обществено здраве. Според него от медицинска гледна точка получаването на допълнителната доза „наистина е това, което ни прави „напълно ваксинирани“.

Преосмислянето на понятието „напълно ваксиниран“ може да доведе до огромни логистични предизвикателства, както признават дори поддръжниците на идеята, и вероятно ще предизвика политически отпор. Десетки милиони американци, които се смятат за ваксинирани, могат да открият, че без бустерни ваксини могат да загубят достъпа си до ресторанти, офиси, концерти, събития, събирания – до всяко място, където се изисква доказателство за ваксинация.

Освен това промяната рискува да подкопае доверието в служителите на общественото здравеопазване, след като две години препоръките се променяха, смятат експертите. Някои американци може да почувстват, че целта е била изместена отново и то твърде внезапно.

„Въпреки че определянето на това какво представлява пълната ваксинация може да бъде научно обосновано, то има значителни политически и икономически последици“, казва Лари Левит, изпълнителен вицепрезидент на KFF, организация с нестопанска цел, която се занимава със здравни въпроси.

Понастоящем CDC определя като „напълно ваксинирани“ тези, които са получили две дози от инжекциите на Pfizer-BioNTech или Moderna, или една доза от инжекцията на Johnson & Johnson.

Въпреки че експертите продължават да смятат, че тези схеми предпазват от хоспитализация и смърт, ефективността на ваксините срещу заразяване с вируса отслабва с течение на времето. Това, което се е считало за пълноценна ваксинация, е значително по-неефективно срещу варианта Омикрон, който е в състояние частично да избегне антителата на организма.

Новите изследвания сочат, че една от причините, поради които поставянето на трета доза се превръща в неотложен приоритет за общественото здраве, е да се подсили защитата на имунната система срещу варианта, като се намали вероятността от пробив на инфекцията. В момента Израел тества дори четвърта доза или втори бустер сред здравните си работници.

„Наличието на вариант, който е доста интелигентен в избягването на ваксинацията, промени играта по начин, който не мисля, че федералните власти са имали достатъчно време да осмислят“, твърди д-р Робърт Уочър председател на катедрата по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

„Правилата и приоритетите трябва да се променят, когато науката изисква промени“, добави той.

Въпреки че 62% от американците се определят като напълно ваксинирани според сегашното определение на CDC, само една трета от тези хора са получили и подсилваща доза, включително 58% от хората на 65 и повече години, според данни на агенцията. Само лицата на 16 или повече години имат право на подсилваща ваксина.

Промяната на определението „напълно ваксиниран“ може да остави около 140 милиона американци, които са ваксинирани, но не са получили бустър в неяснота за това какво е положението им и какво могат да правят.

Много училища, предприятия, правителства и други институции разчитат на определението на CDC за „напълно ваксиниран“, за да установят задължения, изискващи от хората да завършат серията си от първични ваксини, за да посещават училище, да се хранят в ресторанти или да останат на работа.

„Но в новия пейзаж, доминиран от Омикрон, изискването само за първична серия ваксини вече не е достатъчно, твърди д-р Уочър. „Просто е безсмислено с „напълно ваксиниран“ да се обозначава състояние на ваксинация, за което знаем, че е значително по-малко ефективно от това, което може да се постигне с напълно безопасна и лесна за изпълнение допълнителна интервенция: още една инжекция“, каза той.

Преосмислянето на понятието „напълно ваксиниран“, а оттам и на възможностите, които се основават на него, би било най-ефективният начин да се гарантира, че обществеността действително ще получи подсилващите инжекции, за които настояват официалните лица, добави той.

Текстът е публикувам в „Ню Йорк Таймс“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук