Две ирански ракети са ударили украинският пътнически самолет, съобщи в. „Ню Йорк таймс“, публикувайки проверени кадри от охранителни камери, показващи двойка снаряди, които се плъзгат в небето, преди да ударят целта си.

Ракетите са изстреляни с интервал от 30 секунди и помагат да се обясни мистерията защо транспондерът на самолета не е работил – той е бил деактивиран от първия удар, преди да бъде свален след секунди от втората ракета, съобщи изданието.

Техеран в продължение на дни отричаше западните твърдения, основани на американското разузнаване, че украинският „Боинг 737” е свален от негова ракета.

Признанието се случи в събота, когато бригаден генерал Амирали Хаджизаде, командващ въздушно-космическите сили на Корпуса на революционната гвардия на Иран призна, че операторът на ракетната установка е сбъркал самолета с крилата ракета и е открил огън.

Кадрите, показващи свалянето на самолета са заснети от покрив в Бидкане, село на четири мили от ирански военен обект, съобщава „Ню Йорк Таймс”.

Иран обяви първите арести заради случайната стрелба по украинския лайнер, причинил смъртта на 176 души, без да посочи кой или колко души са били задържани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!