бюджет
Европейската комисия

На 9 април от 10 ч. в Дома на Европа ще се проведе конференция на тема „Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019“.

Събитието се организира от Европейския съвет за външна политика, съвместно с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България, съобщиха от ЕК.

Външната намеса в изборните процеси е опасно средство за влияние, използвано от неетични глобални актьори.

Именно затова целта на конференцията е да подготви българските граждани за нарастващия риск от външна намеса по време на Европейските избори тази година, които ще се проведат като 27 самостоятелни избори в отделните държави членки, съобщиха организаторите.

Страни като Германия, Франция и Холандия вече са предприели ефективни мерки за защита на обществеността от дезинформация, но други държави като България все още остават неподготвени за опасността.

Конференцията ще бъде открита от Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017) и Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, а своите виждания по темата ще споделят Марджъри Ван Ден Брюке, заместник-говорител на ЕП, проф. Нели Огнянова, Софийски университет, д-р Ралица Ковачева, журналист и изследовател в Софийски университет, Петър Волф, IDEA, Димитър Димитров, Софийски университет, Томас Шанису, IFES, Александър Шлик, директор на отдела за избори, OSCE/ODIHR и Весела Чернева, заместник-директор на ЕСВП и директор на софийския офис.

Сред основните теми, които ще бъдат дискутирани, са „Стратегии за промяна на общественото мнение“ и „Изборната механика, подложена на атака“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук