общество, информация, 5.0

В хода на историята човечеството винаги е търсило начини да живее по-добре. Първо бяхме ловци, после изучихме земеделието и т.н. Човечеството обаче е дошло на тази Земя, за да развие ума, тялото и душат си, както и да израсне социално. И сега сме на ниво пет със Society 5.0 – новото човешко общество. Какво представлява то ни разказва „Сабах“.

Общество 5.0 представлява петата форма на обществото в човешката история, следвайки хронологически лов, земеделие, индустрия и информация. То създава нови ценности и услуги една след друга, изграждайки по-добър живот за всички.

„Новата социална структура на този век се проектира като Society 5.0 или Smart Society. За първи път беше споменато на CeBIT – панаира на технологиите в Хановер, Германия. Общество 5.0 трябва да се възприема като помощник, а не като заплаха“, твърди специалистът по социалните медии Дениз Юнай.

Подчертавайки, че големият набор от данни ще играе значителна роля в новата обществена структура, той каза:

„Рамката на обществото 5.0 ще се основава на данни, усвоени от реални сензори и изпратени във виртуалния свят за анализ на ИТ, който от своя страна ще се върне към реалния свят във физическа форма чрез роботи, машини и моторни превозни средства. Хората, предметите и системите са свързани в общество 5.0: Те се сближават в киберпространството и физическото пространство и събират големи количества данни от различни източници, използвайки сензори и устройства,“ добави той.

Експертите твърдят, че нова концепция за е създадена чрез социални иновации и елиминира различията по региони, възраст, пол и език, както и дава възможност за предоставяне на персонализирани продукти и услуги, които отговарят на много индивиди и потенциални нужди в Общество 5.0.

„Това показва, че могат да бъдат решени много проблеми в различни области като мобилност, здравеопазване, селско стопанство, храна, производство, предотвратяване на бедствия, енергетика и т.н.“, каза Юнай.

Не е изненадващо, че Япония е първата държава с визия за реализация на потенциала на Общество 5.0, който може да се разпространи в целия свят в близко бъдеще.

„Япония разработва различни решения за редица въпроси, включително застаряващото световно население, интеграцията между виртуалния и реалния свят, използването на интернет в интерес на обществото, както и решения на замърсяването и природните бедствия“, каза Юнай.

Въпреки това, преди да успеем да предприемем нови трансформации в обществото, трябва да свършим много работа, включително около правни въпроси.

„Изглежда са необходими законови иновации за разрешаване на различни правни пречки, както и за това как да се интегрира виртуалният свят в реалния свят и присъствието на роботи във всички области“, аргументира се Юнай. „Друга пречка са научните пропуски в дигитализацията на обектите“, добави той.

Дигитализирането на обекти, познато още като „Дигитални близнаци“, се отнася до превръщането на физическите данни в цифрови. То се разглежда като задължително за индустрията 4.0 и индустриалния интернет. Социополитическите предразсъдъци и социалната съпротива могат да възпрепятстват развитието и разпространението на интелигентното общество. Следователно международните общности трябва да работят заедно, за да се развива и разпространява Общество 5.0.

„Бъдещето е неизбежно явление и това явление се създава чрез въздействие върху живота, природата и обществото. Трябва да подкрепим стъпките, които е нужно да бъдат предприети, за да увеличим максимално ползите от технологичното развитие“, каза Юнай.

По думите му Общество 5.0 е отворено за всички идеи, които стимулират ежедневието и ще осигурят ефективни решения на социалните проблеми в икономиката, работата и образованието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук