12 каталунски политици и активисти бяха признати за виновни от Испанския Върховен съд за ролята им в движението за отцепване на Каталуния през 2017 г. и осъди девет от тях на между 9 и 13 години затвор, предаде Асошиейтед прес.

Съдът осъди бившия вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас на 13 години затвор за подбуждане към размирици и злоупотреба с държавни средства.

Общо 20 подсъдими бяха изправени пред съда за действията си по време на опита на Каталуния да се отдели от Испания след референдум за независимост, който централната власт обяви за незаконен.

Сепаратистките организации бяха заявили, че ако някой от подсъдимите бъде признат за виновен, те ще организират протести и „мирно гражданско неподчинение“.

Испанските власти разположиха допълнително стотици полицаи в региона непосредствено преди обявяването на присъдите.

Бившият каталунски президент Карлес Пучдемон осъди решението на съда, като го нарече „нелепо“.

„Общо 100 години затвор. Това е нелепо. Сега това повече от всякога е насочено срещу вас и семействата ви. Време е да реагираме като никога досега. В името на бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния“, написа Пучдемон, който избяга в Белгия, след неуспешния опит за отцепване.

Малко по-късно се разбра, че испанския съд е издал международна и европейска заповед за арест на Пучдемон по обвинение в метеж и злоупотреба с държавни средства.

Жункерас обяви, че въпреки тежките присъди, движението за отцепване ще стане „още по-силно“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!