Градските легенди – от приказките, с които малките деца се плашат едно друго, че глътнатата семка от диня ще порасне в корема, до тийнейджърското предизвикателство да влезеш в къщата на убийството, са нещо, което всеки е чувал. Независимо дали включват мистериозни срещи, призраци или неописуеми преживявания на хора, това, което е характерно е, че те вървят с вярата, че са истина. Много малко от тях са били потвърдени, но част от истинските са направо брутални. Ето някои от най-ужасяващите случаи, сложили начало на легенди за злобни чудовища, духове и призраци:

Торбалан от Ню Йорк

Заплахата към децата „Торбалан ще те вземе“ сама по себе си е психически травмираща за мъниците, но в Ню Йорк градската легенда за Торбалан, който отвлича деца, е прераснала в нещо много по-ужасяващо. Психично болният Кропси, избягал от лудницата, с кука вместо едната ръка, отвличал деца и ги убивал в подземията на града, гласи легендата.

Тя е 80% истина. Кропси няма липсваща ръка, но в действителност отвлякъл цял автобус с деца и умъртвил 5 от тях. Нещата се разплели, когато телцето на едното било намерено заровен близо до училище, което през 70-те било център на скандал заради сексуални посегателства и телесни наказания над възпитаниците му. Лудият Кропси от легендата бил портиерът на училището Андре Ранд.

Труп като декор

Истински тела или изкуствени манекени – труповете ни карат да настръхнем. Представяте ли си обаче, ако знаехте, че карнавалният манекен зад вас е истинско тяло? Нещо подобно е станало през 1976 година, когато филмов екип отишъл да снима в увеселителен парк в Калифорния. Докато минавали през един от „пасажите на ужасите“, кинаджиите са натъкнали на отчупена ръка от обесен манекен. Като огледали добре падналия крайник обаче, им настръхнала косата, защото различили кожа и кости. Излязло, че манекенът хич не е бутафорен, а е мумифицираното тяло на известния бандит и обирджия на влакове от миналото Елмър Маккърди.

Той бил убит при престрелка с полицията и обработен за погребение. Никой обаче не дошъл да вземе тялото. Гробарят се възползвал, балсамирал и го изложил на показ срещу пускане на монети в устата на трупа. Постепенно трупът започнал да се използва за карнавална атракция в продължение на десетилетия. Започнали да го смята за манекен, а истинската история отминала в забрава. След „преоткриването“ си престъпникът е погребан, а над гроба му е положена масивна бетонна плача, за да не го изровят и да го превърнат отново в атракция.

Погребана жива

Има много градски легенди за хора, погребани погрешка живи в ковчег, които после се завръщат. Смята се, че те са инспирирани от случая с Октавия Хатчър, която изпаднала в кома в началото на 1800-те години и била заровена в ковчег. Била провъзгласена за мъртва. Седмица по-късно и други хора проявили нейните симптоми и изпадали в коматозни състояния. Съпругът й се усъмнил, че тя не е била мъртва при погребението. За нещастие бил прав.

Октавия била намерена в ковчега, вече мъртва, с издрано лице и разкъсани пръсти от опити да пробие капака. Била издрала тапицерията отвътре. Бързо препогребали тялото й.

Чарли-без-лице

Питсбъргската легенда за Чарли-без-лице също се оказа базирана на тъжна истина. Наричан още Зеленя човек, мъж без лице бил виждан нощем. Смятали го за призрак и чудовище, а всъщност той бил нещастно обезобразен фабричен работник.

Реймънд Робинсън бил нормално момче до страшния инцидент, който съсипал живота му. Докато се опитвал да оправи закъсал тролейбус, той бил изгорен от волтова дъга. Изгубил очите си и носа, а устните и ушите чу били ужасно обезобразени.

Той искал да диша чист въздух, но знаел, че видът му причинява ужас и затова се разхождал нощем. Скоро мълвата за нощното привидение се разнесла и хората идвали специално да го наблюдават. Някои даже си носели цигари и бира.

Постепенно историята за Чарли-без-лице се превърнала в неразпознаваема история за призрак, но в основата си „Чарли“ си остава просто нещастна жертва на трагичен инцидент.

Труп във водния резервоар на хотела

Имали ли сте случай да си сипете водица в хотел и тя да е малко особена на вкус? Е, това се случило през 2013 година на гости на хотел в Лос Анджелис, когато във водния му резервоар била открита обявената за изчезнала 21-годишна канадска туристка Илайза Лам.

Тя престояла две седмици във водата и била намерена при поправки, предизвикани от „проблеми в налягането“ в единия от четирите водни резервоара на хотела. После я издирили на камерите и станало ясно, че тя се държи странно дни преди това – влиза и излиза от коли и натиска всички копчета на асансьорите едновременно. Случаят бил определен като нещастен, но въпреки уверенията на здравните власти, че водата не е заразна, гостите на хотела никак не били щастливи.

Обувки от кожа на престъпник

Във филмите на ужасите не е рядко срещано някой да прави битови предмети от човешка кожа и кости, или още по-откачени неща. Само че в случая с престъпника Джордж Парът, по прякор Джордж Големия нос, това си е ужасната истина. Той обирал влакове, убил шериф и детектив и когато го хванали, бил осъден на смърт. След като го обесили, никой не поискал да прибере трупа и двама лекари го взели уж за медицинско изучаване. Единият от тях наистина изследвал мозъка, обаче вторият използвал трупа за доста по-немедицински цели. Тялото било одрано и от кожата направил обувки, а част от черепа подарил на свое протеже. Останалото натикал във варел с уиски.

Обувките още съществуват и може да бъдат видени в „Carbon County Museum“ в Роулинс, Калифорния.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук