магазин за хранителни стоки

Българите често се сравняваме с другите европейски държави – по стандарт на живот, по покупателна способност, по доходи.

Европейската статистическа служба „Евростат” редовно публикува данни, които ни позволяват да видим къде точно се намира нашата страна. Ето резултатите:

Хранителни продукти

Храната в България е 23,5% по-евтина в сравнение със средното за ЕС ниво. Единствено по-евтина храна купуват румънците и поляците.

Най-скъпи са хранителните продукти в Швейцария – с 66,3% по-високи цени от средните за ЕС.

Под средноевропейските нива са хранителните стоки в Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Хърватия, Словакия, Испания Естония, Португалия и Словения (*във възходящ ред).

Цигари и алкохол

Цените на тютюневите и алкохолни изделия са най-евтини в България – 38,2% под средните за ЕС стойности. Малко по-скъпи са в Полша и Румъния.

Най-високи цени за тези стоки плащат в Норвегия – 136,1% по-високи от средните за Европейския съюз. В топ три попадат още Исландия и Ирландия.

Дрехи и обувки

И тук България държи първото място. Дрехите и обувките у нас са с 24% по-евтини, отколкото средно в ЕС. В Румъния плащат малко повече от нас. А най-скъпи са тези стоки в Исландия – 38,6% над средноевропейските стойности, в Дания – 31,6% по-високи от средните за ЕС.

Разходи за жилище

Българите имат най-ниските разходи за жилище в сравнение с останалите европейски граждани. Цените у нас са 63,5% по-ниски от средноевропейските.

Почти колкото нас плащат и поляците и румънците.

Най-високи са разходите за жилище в Швейцария – 92,6% над средните за ЕС, Ирландия – 76,9% повече.  В златната среда са Италия и Испания.

Транспорт

Любопитно е да се отбележи, че разходите за личен транспорт на българите се доближават до средните за ЕС – с 12,8% по-евтин. В това число попадат разходите по личния автомобил.

Най-ниски са разходите за транспорт в Словакия, Полша, Кипър, Унгария и Чехия. А най-високи – в Дания (37,8% по-високи от средните за ЕС), Норвегия, Исландия, Холандия и Ирландия.

Публичните транспортни услуги у нас са най-евтини в България с 49,4% по-ниски от средните за ЕС. А най-скъпи са в Норвегия, Холандия, Исландия и Дания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук