Българи, румънци, Германия
Българските и румънските работници били виновни за новите огнища на коронавирус

Заразата от коронавирус е внесена от българи и румънци, заяви премиерът на провинция Северен Рейн – Вестфалия Армин Лашет. Изказването бе направено, след като кланица в провинцията се превърна в огнище на инфекцията, съобщи „Ди Велт”.

През последните седмици, на фона на облекчените ограничителни мерки и намаляването на темповете на ръст на заболели от COVID-19, в няколко предприятия за преработка на месо беше регистрирано заразяване с коронавирус. Във връзка с това миналата седмица германското правителство одобри концепция за затягане на контрола в предприятията от месодобивната и месопреработвателната промишленост.

Българи и румънци донесли заболяването

На журналистически въпрос относно връзката между облекчените мерки и появата на толкова много нови случаи Лашет отговори, че българи и румънци са влезли в страната и са внесли вируса.

„Това ще се случи навсякъде. На територията на цяла Германия действат сходни правила”, заяви той.

Премиерът даде пример с ферма за аспержи в Бавария, в която е имало 95 положителни проби на работниците там, както и огнище на зараза, регистрирано неотдавна в кланица в Косфелд. Лашет е категоричен, че това няма нищо общо с облекчаването на мерките, а с битовите и работните условия в предприятията.

Министърът на здравеопазването на Северен Рейн – Вестфалия Карл-Йозеф Лауман разкритикува остро местата, където са настанени работниците.

„Жилищните помещения към месопреработвателните предприятия понякога са катастрофални”, заяви той.

Хигиенните норми – сериозно погазени

Независимо дали става въпрос за липса на противопожарна защита, риск от срутване или пренебрегване на най-простите хигиенни норми, заради максимална печалба някой си играе със здравето на хората, категоричен е министърът. Той определи това поведение като „безотговорно”.

По информация на изданието, при проверки в жилищните помещения в провинция Северен Рейн – Вестфалия са констатирани катастрофални недостатъци. От Министерството на труда са направили оглед на около 650 квартири, обитавани от няколко души и фирмени жилища в цялата страна, в които живеят над 5300 души.

В доклада са отбелязани почти 1900 оплаквания като липса на елементарни хигиенни мерки в комбинация с пренаселеност, мухъл, опасност от срутване, течащи покриви, катастрофални санитарни помещения, плъхове и липсваща противопожарна безопасност.

„Става въпрос за хора, които работят здраво”

Жертват здравето на робтинци заради печалбите на „бароните“

Политици от редиците на „зелените” и на социалдемократите също критикуват условията в месопреработвателната индустрия.

„Здравето на работниците е поставено на карта заради печалбата на месните барони”, каза Антон Хофрайтер от „зелените”.

Не е ясно какво се е случило с публично обявените законови правила за защита на работниците, по-добри жилищни условия, повече хигиена и ефективен контрол.

Според Катя Маст от СПД, е много лошо, че отново има масово заразяване.

В случая става въпрос за работещи здраво хора, повечето от тях дошли в страната от най-бедните части на Европа, които са принудени да живеят в общи жилища.

Не трябва да се допуска облекчаването на мерките да бъде застрашено от „пандемичните стада на месната промишленост”, категорична е тя.

След като повече от 400 работници в месопреработвателното предприятие „Тьонис” (Tönnies) в Северен Рейн – Вестфалия дадоха положителни проби за коронавирус в началото на седмицата, производството временно беше спряно, бяха затворени намиращите се в района училища и детски градини, а около 7 000 души са поставени под карантина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук