Капитолия

Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, която разследва обстоятелствата около нападението в Капитолия на 6 януари 2021г., показа част от събраните материали по време на първото публично съдебно заседание. Според депутатите те са доказателство за това, че 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп е отговорен за безредиците в центъра на американската столица.

Председателят на назначената комисия Бени Томпсън (демократ от Мисисипи) определи действията на Тръмп като „масивна, многоетапна конспирация за фалшифициране на президентските избори“. Той заяви, че събитията в сградата на Конгреса на САЩ са „кулминацията на опит за преврат“.

Членът на Камарата на представителите Лиз Чейни (републиканец от Уайоминг), която също е член на специалната комисия, заяви по време на изслушването: „Онези, които нахлуха в Капитолия и се бориха със служителите на реда в продължение на часове, бяха мотивирани от това, което им каза президентът Тръмп. Че изборите са били откраднати и че той е легитимен президент“.

В специалната комисия за разследване участват седем демократи и двама републиканци, включително Чейни. Последните неведнъж са критикували Тръмп. Много съпартийци ги осъдиха за това.

По време на изслушването бяха показани, наред с други неща, няколко откъса от кадри с показания на свидетели, получени от депутатите. Бяха показани кадри, в които Уилям Бар, служил при Тръмп като министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, изразява несъгласието си, че „изборите са били откраднати“. Той подчертава, че не желае да участва в опитите за оспорване на резултата от гласуването.

Членовете на специалната комисия показаха и запис на разговор с дъщерята на Тръмп – Иванка, която е била президентски съветник в неговата администрация. На записа тя казва: „Уважавам главния прокурор Бар. Затова приех това, което той каза“.

Депутатите представиха тези думи на Бар и Иванка Тръмп, както и други материали, като доказателство, че 45-ият президент на САЩ е дезинформирал поддръжниците си и всъщност ги е подтикнал към противозаконни действия.

Изслушването беше излъчено на живо по много американски телевизионни канали. Демократите, които сформираха специалната комисия, умишлено насрочиха събитието за най-гледаното време с надеждата да съберат голяма телевизионна аудитория, за да се опитат да поправят, включително и по този начин, почти катастрофалната според местните анализатори позиция на партията в навечерието на междинните избори за Конгрес през ноември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук