българската икономика

Европейските икономики ще бъдат изправени пред трудности през следващите месеци и трябва да предприемат спешни мерки, за да избегнат „генерирането“ на инфлация, пише вестник Financial Times.

„Еврозоната ще бъде изправена пред сериозна заплаха от рецесия през тази година. Европейската централна банка трябва да спре да оказва парична подкрепа на икономиката на еврозоната и да повиши лихвените проценти“, се казва в статията на авторитетното издание.

Така например инфлацията в Европа се повиши до 8,1% през май, но вместо да спестяват, европейските страни планират да харчат, като за целта използват фонда за възстановяване на икономиката в размер на 800 млрд. евро, посочва вестникът. Междувременно БВП на еврозоната нарасна само с 0,3% през последното тримесечие на 2021 г. и с 0,2% през първото тримесечие на 2022 г., което съвпадна с началото на войната в Украйна.

Според изданието търсенето се очаква да нарасне през следващите тримесечия поради отмяната на много ограничения, свързани с коронавируса, но то ще бъде ограничено от натиска на ежедневните разходи върху доходите на потребителите поради по-високите цени на енергията. Въпреки това „суровата истина“ е, че Европа трябва да харчи по-малко за други неща, тъй като е нетен вносител на енергия, а повишаването на цените на петрола и газа направи всички по-бедни.

Публикацията предупреждава, че вече има признаци, че поскъпването на стоките и услугите в Европа става все по-широко разпространено и е време да се предприемат спешни действия, за да се избегне ново „генериране“ на инфлацията.

„Икономическата ситуация е просто ужасна. През следващите няколко месеца европейските икономики ще бъдат в окаяно състояние. Доходите ще намалеят, има вероятност от рецесия, а лихвените проценти ще трябва да се повишат, което ще окаже още по-голям натиск върху домакинствата и семействата. Ще бъде трудно“, обобщава Financial Times.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук