Брендо

Около 7:30 часа тази сутрин обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно. Полицията ще го предаде на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, предаде БНТ.

Полицията разследва как издирваният Евелин Банев – Брендо е влязъл в България, за да се предаде сам в затвора. Това съобщи на брифинг директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.

„Тази сутрин в 7.30 се яви на входа на софийския затвор с неговия адвокат. Беше с лична карта с изтекъл срок. Има да изтърпява присъда „лишаване от свобода“ от 6 години. Освидетелства се в МВР-болница и ще бъде въдворен в затвора, където ще изтърпи наказанието си“, посочи Илков.

Разследва се начинът, по който Банев е влязъл у нас – дали с подправени документи или през зелена граница.

На този етап Банев не дава конкретни обяснения. На въпрос на БНТ дали може да се е прибрал, защото има опасност за живота му след провалени сделки за наркотици, Атанас Илков отговори, че тази хипотеза не се изключва.

„Местата за лишаване от свобода са едно добро място някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които има някакви неуредени взаимоотношения. Към настоящия момент обаче не можем да кажем дали това е причината“.

От 2018 г. Евелин Банев е издирван заради наркотрафик, има издадени присъди в България и Италия. През 2021 г. бе открит в къща до украинската столица Киев. Според украинската полиция той е използвал чужди документи, а къщата е била под наем. В нея е открита нарколаборатория.

През октомври същата година стана ясно, че Брендо има украинско гражданство и може да избегне излежаването на присъдите, защото според украинската конституция гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава.

През годините името на Брендо често попада в новинарските хроники както у нас, така и по света. През 2012 г. при международната акция „Кокаинови крале“ бяха арестувани 30 души, сред тях и Евелин Банев.

Соченият за „кокаинов крал“ е известен със своята предпазливост и години наред остава неуловим за съдебната система. Разследвания до момента установяват, че той ползва няколко самоличности.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук