След като отне повече от седмица на Агенцията по вписванията да отстрани повредите, които доведоха до срив на Търговския регистър, подобно нещо ни очаква отново, и то съвсем скоро.

Този път сривът може да бъде причинен от изчерпване на свободното дисково пространство (свободната памет в сървърите) за данните от регистъра. Това се разбира от обявена обществена поръчка за „надграждане на съществуващите
дискови масиви за съхранение на данни“ със 120 терабайта. Обществената поръчка е на стойност 190 хил. лева.

В момента Информационният център и Резервният информационен център имат съответно по 30 и 20 терабайта свободна памет. От поръчката става ясно, че тя е „крайно недостатъчна“, защото всеки ден намалява с по 1.5 терабайта. Следователно до месец цялата свободна памет в сървърите на регистъра ще бъде изчерпана.

Затова се бърза с изпълняването на поръчката и от Агенцията по вписванията са изпратили покана за директно договаряне с фирмите „Сиенсис“, „Ссарм“, „Парафлоу Комуникейшънс“ и „Телелинк бизнес сървисис“.

Агенцията обяснява, че проверките на прокуратурата и ДАНС заради последния срив през август продължават. Издадено е указание да не се предприемат каквито и да е действия по заличаване на записи до приключване на проверките. Това води до блокиране на общо 80 терабайта свободно пространство от наличния ресурс.

„В случая е необходимо специално да се подчертае, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя (Агенцията по вписванията) и не може да му бъде вменено във вина. Това се потвърждава от обективния факт, че към датата на първия срив на дисковите масиви той не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство“, обявяват от ръководството на агенцията в самата поръчка.

Спорно е дали от Агенцията по вписванията не е трябвало да имат представа колко свободна памет има в сървърите им при положение, че редица специалисти по информационни технологии работиха в продължение на дни, за да възстановят щетите от срива през август.

Припомняме, че на 9 август Търговския регистър блокира напълно и беше недостъпен в продължение на дни. Тогава от Агенцията по вписванията обясниха, че сривът се дължи на повреда в четири от дисковите устройства. Загуба на информация обаче нямало.

Скандалът, който беше породен от срива, доведе до оставката на тогавашния председател на Агенцията а Зорница Даскалова. На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която е назначена с протекциите на „Атака“.

След срива на Търговския регистър управляващите заговориха за държавно хранилище за данни, което трябваше да е готово до месец октомври. Това очевидно все още не се е случило, въпреки че за създаването му бяха отделени 800 хил. лева.

След това срокът за завършването на хранилището беше удължен до 15 ноември. Предстои да видим дали това ще бъде спазено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!