Вече повече от седмица хиляди протестиращи в цялата страна искат оставката на правителството и главния прокурор. Днес обаче стана ясно, че нито правителството, нито главният прокурор са склонни да се оттеглят. Вчера премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима от най-важните си министри – Младен Маринов, Емил Караниколов и Владислав Горанов, понеже от областните координатори ГЕРБ казали, че има внушения, че въпросните министри са свързани с ДПС. Тримата декларираха готовността си да си подадат оставките, но не го направиха веднага, както се е случвало в подобни предходни случаи. Тази сутрин Борисов каза, че оставките били на бюрото му, но рокадите в кабинета щели да се случат след вота на недоверие другата седмица.

Протести

Това вероятно ще е причината днешните протести да са най-мащабните до този момент. Демонстрациите започнаха спонтанно преди 8 дни, възбудени от две събития: бруталното прогонване на Христо Иванов от плажа край „Росенец” от гардове на НСО, които пазят Ахмед Доган и влизането на прокуратурата в президентството, както и показния арест на двама президентски съветници.

Очевидно исканията на протестиращите няма да бъдат удовлетворени, а хората на площадите се заканиха, че няма да се приберат, докато не падне правителството.

Днес обаче и сдружението БОЕЦ организира национален граждански протест със същите искания. Вероятно двете демонстрации ще се слеят и днешният протест ще е най-мощният.

През изминалата седмица на демонстрациите се виждат хора от най-различни партии и инициативи, обединени от една цел – оставка.

През последните дни обаче на протестите се наблюдават стотина провокатори, което даде повод на властта и по-конкретно на Тома Биков от ГЕРБ да нарече протестиращите „лумпени”.

Полицейското насилие в петък вечер, когато униформени пребиха и арестуваха мирно протестиращи младежи, допълнително подхрани общественото възмущение.

Същият ефект имаха и опитите за внушения, че демонстрациите са платени и че обслужват определени политически и икономически кръгове.

Днешният граждански протест „Да защитим демокрацията, ден 8“ започва в 17 ч. пред президентството. Митинги ще има и в други градове.

Организираният от БОЕЦ национален протест започва час по-рано, в 16 ч., и ще е пред сградата на Министерския съвет.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!