машини, гласуване
Снимката е илюстративна

В неделя ще гласуваме с машини. Вчера вечерта получихме в ЦИК решението на трите институции – Министерството на електронното управление, Института по метрология и Института по стандартизация, с което се удостоверява съответствието на хардуера и софтуера за машинно гласуване. Процедурата е преминала по правилата. Наблюдавали са я представители на някои партии – ГЕРБ, ПП, БСП, „Има такъв народ“. Това каза пред bTV говорителят на ЦИК Росица Матева.

Машините тръгват към секциите днес.

„На 27 октомври заместник-председателят на ЦИК, който отговаря за машинното гласуване, получи обаждане от началника на жандармерията, който охранява склада с въпрос кога ще получат разрешение машините да напуснат помещението. Отговорът беше: ще чакате писмо“, разказа ситуацията преди изборите на 29 октомври Матева.

„ЦИК не участва в активни мероприятия, надяваме се и да не бъде въвличана в политически скандали. Ние сме независим държавен орган, няма как да не се съобразяваме с информация, пристигнала от друг държавен орган, който отговаря за националната сигурност“, уточни Матева.

Според нея твърденията на политици, че информацията, която се съдържа в справката, не е вярна, не са опровергани от никого. До момента няма никакви данни, че това, което е написано в тази справка, не е извършено, каза още говорителят на ЦИК.

Според Матева липсата на машини на първи тур е довело до срив и на малкото доверие в машинното гласуване. Възможни били и манипулации.

„С машината не може да се даде недействителен глас. Ако имаше машини, нямаше да има грешки. Аз съм един от най-върлите привърженици на машинното гласуване“, категорична беше Росица Матева.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук