Борис Джонсън
На снимката: британският премиер Борис Джонсън

Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели 365 места в парламента, давайки му мнозинство от 80, показват окончателните резултати от изборите в четвъртък. Основната опозиционна Лейбъристка партия спечели 203 от останалите места, докато Шотландската национална партия е трета с 48. Обявяващите се срещу Брекзит либерални демократи спечелиха 11 места. Други партии взимат 23, съобщава АФП.

Борис Джонсън каза, че работата по изпълнението на плана за Брекзит ще започне веднага щом окончателните резултати от изборите са налице. Той нарече изборите „исторически“, след като бе обявен за победител в своя избирателен район Ъксбридж в покрайнините на Лондон.

Премиерът говори малко след като лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин нарече резултатите от изборите във Великобритания „много разочароващи“ за неговата партия, но се противопостави на натиска да се оттегли веднага. 70-годишния Корбин каза, че няма да ръководи Лейбъристката партия при следващи общи избори.

Спечелването на категорично мнозинство в парламента ще направи Джонсън най-успешният лидер на консерваторите след Маргарет Тачър – друг политик, който беше обичан и ненавиждан почти в еднаква степен. Това е най-голямото мнозинство на торите от времето на Желязната лейди през 80-те години на миналия век и най-ниският брой места за лейбъристите от 1935 г. насам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!