Министрите на външните работи на Македония и Гърция – Никола Димитров и Никос Кодзияс сложиха край на дългогодишния спор за името.

При последната си среща двамата дипломати са се разбрали западната ни съседка да се казва „Република северна Македония“.

Информацията е на македонската телевизия „Телма”, която се позовава на дипломатически източници.

Двамата министри са одобрили и конкретен план от 11 точки за окончателно разрешаване на спора за името.

Планът се очаква да бъде одобрен от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в телефонен разговор между двамата.

След това двамата министър-председатели ще организират среща в Преспа, на която и официално ще представят Споразумението.

Дипломатическите източници твърдят пред „Телма“, че през месец юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за членство в ЕС.

Планът предвижда на 8 септември в Република Македония да се проведе и референдум за одобрение на новото име.

„Днес опозиционната Нова демокрация на практика призна, че е постигнато споразумение чрез призива си до премиера Алексис Ципрас да не приема договора, който ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС“, подчертава „Телма“.

Планът бе оповестен и от гръцките медии, които информират, че след като Споразумението бъде одобрено, Зоран Заев ще трябва да го представи в Народното събрание и да получи подкрепа с обикновено мнозинство.

След това на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а на 11 юли в Брюксел ще получи и официална покана за членство в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт.

След провеждането на референдума и приемането на промените в Конституцията на Република Македония споразумението ще бъде внесено и в гръцкия парламент за ратификация.

Досега спорът за името възпираше Македония по пътя й към Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!