ВиК Перник
ВиК Перник

Няма ешерихия коли във водата в Перник, показват окончателните резултати от пробите. Преди два дни паниката нарасна, след като четирима души влязоха в болница, след като бяха пили вода в пернишкия квартал „Проучване“. Пострадалите имат симптоми на заразяване с ешерихия коли и са поставени на лечение със системи.

„Всички 16 пункта, от които взимаме проби, включително двата, които даваха отклонения, отговарят на изискванията и няма ешерихия коли“, съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Все още периодично пред лекарските кабинети има пациенти с оплаквания като повръщане и температура.

„Сега е сезонът на вирусите и не можем да твърдим, че водата има отношение към тези оплаквания. Няма основания за безпокойство“, каза още д-р Кунчев.

Перник остава на воден режим. Водната криза в миньорския град се проточи, като днес стана ясно, че бедственото положение там ще продължи поне още месец. До него се стигна поради небивалия спад на нивото на водите на язовир „Студена“, допуснат поради преразход – плод на редица грешки в управлението на язовира, които вече са обект на внимание на прокуратурата. Според последните измервания на нивото на водата обаче ядзовирът не се пълни. Въпреки водния режим в Перник разходът на вода леко превишава прилива.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!