Френският президент Франсоа Оланд предупреди в Брюксел, че има голяма опасност крайната десница да влезе в Елисейския дворец и обвини „Националния фронт“ на Марин льо Пен, че маскира проекта си за излизане от еврозоната и от Европейския съюз.

Популистките и екстремистки политически сили, които искат да извадят Франция от еврозоната, сякаш случайно в последната фаза на предизборната кампания правят всичко възможно да прикрият тези намерения.Дори започнаха да обясняват, че въпросът не е на дневен ред, че ще видим и това подлежи на преговори. Защото знаят, че сънародниците ни не искат да изоставяме еврото, нито да излизаме от Евросъюза. Гражданите ни знаят, че еврозоната означава защита.

Оланд призова всички французи, които не искат за президент Марин льо Пен, да пуснат бюлетината с името на Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори на 7 май. Оланд е убеден, че Макрон ще бъде добър партньор на Германия, защото ще отстоява интересите и на Франция, и на Европа, добавя „Франс прес“.

От своя страна, Марин льо Пен номинира загубилия първия тур на изборите  Никола Дюпон-Енян за министър-председател, в опит да засили подкрепата си и да победи центристкия кандидат Еманюел Макрон. Дюпон-Енян е националист, чиято икономическа политика се доближава до тази на льо Пен. Двамата имат сходства и в стремежа да се намалят правомощията на европейските институции.

Дюпон-Енян, който оглавява партията „Стани, Франция“  получи 4.7 процента от гласовете на първия тур (23  април). В петък (28 априли) той заяви, че ще подкрепи льо Пен на решителния втори тур на 7 май, но при промени в програмата й. Основното различие между тях е в социалната сфера, където льо Пен се обявява  за връщане на смъртното наказание, а Дюпон-Енян е на противоположно мнение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук