Диана Ковачева
на снимката: омбудсманът Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева настоява КЕВР да намали цената на електроенергията. Тя не подкрепя решението на регулатора цената на тока да се запази същата, въпреки че тази на природния газ намаля с 40%.

В писмено и устно становище до Комисията за енергийно и водно регулиране, Ковачева пише:

„Като омбудсман и защитник на правата на гражданите не подкрепям проекта за решение на КЕВР да не се изменят цените, утвърдени с Решение № Ц-19 от 01.07.2019 г., при условие, че цената на природния газ се намалява с  40,49% в сравнение с действащата в момента. Още повече, че по-рано днес стана ясно, че този процент ще се увеличи и цената да спадне още повече“, заяви доц. Ковачева.

Според нея отказът на КЕВР за намаление на цената на тока е „трудно обясним, още повече, че извънредната ситуация, в която се намираме, не предполага вземането на подобно решение“.

Диана Ковачева казва, че гражданите очакват справедливо сметките им за ток и парно да намалеят.

В изказването си омбудсманът Диана Ковачева посочи, че от доклада на работната група става ясно, че въз основа на заповед на министъра на енергетиката, с която се налага допълнително задължение на „ТЕЦ Марица Изток 2“ да предостави на НЕК допълнителни количества електрическа енергия за задоволяване на регулирания пазар, за Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) възникват допълнителни разходи, които са съразмерни със спестените.

„Според експертите на омбудсмана обаче няма категорично доказателство, че има съразмерност между допълнително възникналите разходи за Фонда и спестените разходи. В доклада са посочени приблизителни числа, което означава че няма точен разчет за това и съответно разликата може да бъде в полза на намаление цените на електрическата енергия“, категорична бе доц. Ковачева.

По думите й, възниква основателно и въпросът за приходите на Фонда в резултат от продажбата на емисионни квоти и дали те няма да са достатъчни, за да компенсират разходите на Фонда.

„Смятам, че ако КЕВР приеме подобно решение Вие не изпълнявате своето законово задължение (по чл. 23 от Закона за енергетиката) като регулаторен орган да осигурите баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите и да създаде гаранции за защита на крайните клиенти“, каза омбудсманът.

И добави:

„КЕВР дължи обяснение на българските граждани, по достъпен начин, за решението, което предстои да  вземе. Нещо повече, намаляването на цената на природния газ трябва да се отрази по адекватен и справедлив начин и на цената на тока“.

Ковачева призова и за по-бързо връщане на надвзетите пари от крайните клиенти за природен газ. Припомняме, че това стана възможно след като българската държава, с помощта на ЕК, успя да преговори намаление с 40% от цената на природния газ, на която „Газпром“ я доставя. Според властите, трябва да бъдат върнати около 150 милиона лева. Законът за енергетиката все още не е променен и това не позволява на КЕВР да определи цени със задна дата, уточниха от регулатора преди седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!