Ковчези, Италия, Лампедуза
Източник: getty images

С разрастващата се криза около коронавируса се оказва изключително лесно да се поддаваме на манипулации и фалшиви новини, които показват трогателни снимки на хиляди страдащи, болни, умиращи. Една подобна снимка обиколи земното кълбо, беше споделяна във всички социални мрежи и разчувства милиони хора. Снимка, изобразяваща десетки ковчези, като по първоначална информация се казва, че това са последиците от коронавирусната пандемия в Италия.

Ковчези, Италия, Лампедуза

Снимката се разпространява с послание коронавирусът да не бъде подценяван, тъй като последиците в Италия са налице. Едно иначе нормално послание, което все по-често виждаме по медиите, но онагледено чрез фалшива снимка, най-вероятно, за да бъде по-въздействащо.

Оказва се обаче, че снимката наистина е от Италия, но няма нищо общо с коронавируса. Тя показва ковчезите на африкански имигранти, удавили се, когато лодката, в която били, потъва край италианския остров Лампедуза. Кадърът е от октомври 2013 г. и принадлежи на Tullio M. Puglia.

В статия на Би Би Си, разказваща за инцидента, се посочва, че лодката, на която е имало 500 души, е напуснала Мисрата в Либия,  но двигателят й спрял. Пътниците са запалили сигнален огън с цел да извикат помощ, но той се е разпространил и в останалата част от лодката. Повече от 100 души са загиналите.

Това естествено не е единственият случай на подобна измама, затова нашият призив към вас е да не се доверявате на всичко, което витае в онлайн пространството, и да проверявате информацията преди да я разпространите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!