От доклад на ООН става ясно, че има все по-голям в броя на смъртността, причинена от СПИН. За съжаление, цифрата все още е стряскаща – през 2016 г. починалите са почти един милион души по света. Бройката обаче е два пъти по-малка в сравнение с 2005 г., когато е бил пикът на повалените от тази болест.

Все повече хора имат достъп до животоспасяващо лечение, според данните, публикувани преди откриването на научна конференция за СПИН в Париж, която ще се проведе тази неделя.

От ООН посочват, че през 2016 г. 19,5 милиона от 36,7 милиона души, живеещи с ХИВ, са имали достъп до лечение. Така, за първи път в историята на заболяването, повече от половината от заразените хора са получавали антиретровирусно лечение, което потиска вируса на СПИН, но не го убива.

Общо 76,1 милиона души са били заразени с ХИВ – вирусът, който причинява СПИН, след началото на епидемията през 80-те години на миналия век. Около 35 милиона души са починали.

„Смъртните случаи, свързани със СПИН, са паднали от 1,9 милиона през 2005 г. до 950 000 през 2016 г.“, посочват авторите на изследването.

Миналата година са регистрирани 1,8 милиона нови инфекции или почти половината от рекордния брой от около 3,5 милиона през 1997 г.

Все още няма ваксина и лечение за ХИВ, а заразените хора разчитат на антиретровирусна терапия през целия си живот, за да спрат вируса. Без лечение, инфектираните продължават да развиват синдрома, който отслабва имунната система и оставя тялото подложено на фатални инфекции и някои видове рак.

Наличната терапия носи странични ефекти и е скъпа, но позволява на заразените хора да бъдат по-здрави за по-дълго време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!