Мишел Бачелет
На снимката: комисарят на ООН за правата на човека Мишел Бачелет

Целта на Израел да анексира части от окупирания Западен бряг е очевидно „незаконна“, заяви в понеделник отговорникът на ООН за правата на човека, като предупреди, че последствията могат да бъдат „катастрофални“. В ход, осъден от Израел, Мишел Бачелет добави гласа си към призивите премиерът Бенямин Нетаняху да се откаже от анексирането на селища на Западния бряг и в долината на река Йордан.

„Анексирането е незаконно. Точка“, се казва в изявление на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

„Всяка анексия. Независимо дали е 30 процента от Западния бряг, или пет процента“, каза тя.

Тя призова Израел да „изслуша собствените си бивши висши служители и генерали, както и множеството гласове по света, предупреждавайки Йерусалим да не продължава по този опасен път“.

Международното осъждане на евентуалните израелски анексии настъпи преди 1 юли, когато еврейската държава може да предприеме първите си стъпки към прилагането на част от предложения от САЩ план за мир в Близкия изток.

Предложенията на американския президент Доналд Тръмп, отхвърлени безусловно от палестинците, проправят пътя за анексиране на ключови части от Западния бряг, включително селища, считани за незаконни от мнозинството сред международната общност.

Бачелет призова Израел да промени курса си, като предупреди, че „ударните вълни от анексията ще продължат десетилетия и ще бъдат изключително вредни за Израел, както и за палестинците“.

Ръководителят по човешките права на ООН предупреди, че „всеки опит за анексиране на която и да е част от окупираната палестинска територия не само ще навреди сериозно на усилията за постигане на траен мир в региона, а вероятно ще укрепи, увековечи и допълнително ще засили сериозните нарушения на правата на човека, които характеризират конфликта от десетилетия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!