СЗО, вирус

Шест месеца след избухването на новия коронавирус, пандемията все още не е приключила, заяви в понеделник Световната здравна организация, като предупреди, че „най-лошото тепърва предстои“, съобщи АФП.

Когато броя на смъртните случаи надмина 500 000, а броят на потвърдените инфекции надхвърли 10 милиона, СЗО заяви, че е моментът да се поднови в борбата за спасяване на живота.

„Преди шест месеца никой от нас не можеше да си представи как светът ни – и животът ни – ще бъдат хвърлени в смут от този нов вирус – каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуален брифинг – Ние всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но тежката реалност е, че това дори не е близо до свършване. Въпреки че много държави постигнаха известен напредък, в световен мащаб пандемията всъщност се ускорява. Ще ни трябват още по-големи запаси на устойчивост, търпение, смирение и щедрост през следващите месеци. Вече сме загубили толкова много, но не можем да загубим надежда.“

Тедрос каза още, че пандемията е извела наяве най-доброто и най-лошото от човечество, цитирайки актове на доброта и солидарност, но също така и дезинформация и политизиране на вируса.

В атмосфера на глобално политическо разделение и фракции на национално ниво „най-лошото тепърва предстои, подчерта Гебрейесус и изрази съжаление, че му се налага да каже това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!