Влияе ли негативно силовата тренировка на растежа? (Не!)

Най-често срещаното твърдение, което се споменава отново и отново, е, че растежът на костите спира преждевременно, пишат от Fitbook.de.

Всъщност обаче международно публикувано проучване, което да доказва тази теза, няма. Разбира се, има ситуации, в които това може да се случи, например в случай на счупена кост или крайно и дългосрочно претоварване (например в професионалната гимнастика). Но това определено не е така при контролираните  тренировки.

Как е най-добре за юношите да практикуват силовите тренировки?

Друг въпрос би бил дали децата трябва да тренират с фитнес машини, с гири или „само“ със собственото си телесно тегло.

Отговорът на този въпрос обаче не може да бъде еднозначен и има някои неща, с които трябва да се съобразим.

Възможност 1: Фитнес уреди

Възможно е децата поради техния размер да не отговарят на изискванията за височина на фитнес уредите. В такъв случай тази възможност отпада директно. Ако един млад човек  обаче има правилния размер, не би трябвало да има други притеснения относно провеждането на силови тренировки с фитнес уреди. Предимство тук дори би било, че движението повече или по-малко е предварително определено и затова едва ли са възможни отклоняващи се движения, които биха могли да бъдат опасни.

Възможност 2: Гири

Ситуацията с гирите е малко по-сложна, тъй като трябва добра техника, а човек може да се каже дори „трябва да си заслужи правото” да използва тежести. Тук препоръката би била да се започне с много леки тежести.

Вариант 3: собствено тегло

Тренирането със собствено телесно тегло, разбира се, винаги е възможен вариант, но също така зависи и от телесното тегло. Дете с наднормено тегло ще има повече проблеми с това.

Ефективна ли е изобщо силовата тренировка при подрастващите? (Да!)

И накрая, остава да се изясни въпросът дали силовите тренировки преди пубертета са ефективни.

На този въпрос също може да се отговори с ДА, тъй като бушуването на хормоните в пубертета е на първо място благоприятно, а второ силата се изгражда чрез подобрено нервно-мускулно сътрудничество. Това може би означава, че може да се тренира още по-ефективно, докато сме по-млади.

Заключение

В обобщение може да се каже, че контролираните и с инструктор силови тренировки за деца и юноши могат да бъдат не само безвредни, а и полезни. Спрямо риска от това да се контузите на футболното игрище, рискът във фитнеса е незначителен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!