„Иновации и конкурентоспособност“ е една от оперативните програми, която има най-сериозен ресурс, насочен към стартиращи компании, заяви изпълнителният директор на „Фонд на фондовете” Светослава Георгиева по време на конференция „Перспективи пред стартъпите в България“ в рамките на Sofia Startup Expo 2018. Тя уточни, че нейната организация не инвестира директно в стартъпите, но има 380 млн. лв., които да инвестира във финансови посредници-банки и фонд мениджъри, за да създаде фондове, които след това да инвестират в стартиращи компании.

„Нашата цел е да мобилизираме публични и частни ресурси, насочени към българската икономика. Управляваме ресурси от ЕК под формата на структурни и инвестиционни фондове през оперативните програми – обясни Георгиева -… Освен публичния ресурс, много важна наша задача е да активизираме и частни ресурси, които да бъдат съинвеститори във фондовете, които създаваме. Управляваме ресурс от над 1 млрд. лв. по четири оперативни програми”.

Фондът предоставя и ресурси под формата на микрокредитиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ така и по ОП „Развитие на човешките ресурси“. От микрокредитирането могат да се възползват стартиращи компании с история до две години. По него има 3,4 млн. лв. и се предоставят кредити от 5 000 лв. до 49 000 лв. Това са кредити насочени към компании, които искат да развиват стартиращата си идея и към хора, които се занимават със занаяти и лица със свободни професии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!