протест Скопие

ВМРО-ДПМНЕ организира пълна блокада на Скопие, съобщава македонският „Независен вестник“. Според изданието високопоставени дипломати от страни-членки на Европейския съюз, които са потвърдили за държавната информационна агенция, че Република Северна Македония почти сигурно ще бъде блокирана от България на следващия Съвет на министрите на Съюза на 8 декември.

Друг македонски вестник „Вечер“, цитира Дойче веле и германския канцлер Ангела Меркел, която, на видеоконференция с евродепутати, е заявила, че Македония все още има шансове да проведе първата междуправителствена конференция с Евросъюза по време на германското председателство.

Меркел все пак е потвърдила, че има трудности във връзка с провеждането на междуправителствената конференция и все още съществува потребност от преговори между България и Македония.

ВМРО-ДПМНЕ проведе и снощи демонстрации в много македонски градове. Протестът беше насочен срещу многото проблеми във властта – престъпността, корупцията и „търгуването с македонската идентичност, държава и минало“. Колони от автомобили преминаха в знак на протест през Струмица, Гевгелия, Крушево, Струга, Гостивар, Кичево и още няколко града.

Днес ще бъде блокирана сградата на правителството и външното министерство в Скопие – и причините този път са изцяло свързани с България.

Всичко това се случва в момент, когато  Заев даде вид, че е готов на отстъпки и изрази готовност за изпълнение на Договора за добросъседство.  Опозицията настоява, че Заев води „тайни“ преговори и че трябва да каже на обществеността какво е съдържанието им.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук