От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. В кабинета на заместник-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов в 17-то ДКЦ в столицата бе направена и демонстрация как работи системата, на която присъстваха и представители на държавната фирма „Информационно обслужване, отговаряща за процеса.

Над 100 лекари се бяха присъединил към системата до обяд

По думите заместник-здравния министър Жени Начева от сутринта са издадени над 200 електронни направления за PCR тест, а над 100 общопрактикуващи лекари вече са се присъединили към системата.

„След 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка първа стъпка, която направихме в електронното здравеопазване – първият опит да въведем електронното направление в медико-диагностичните дейности“, посочи Начева.

На този етап електронното направление обхваща PCR изследванията и част от диагностиката, свързана с COVID-лечението. Предстои обаче разширение на системата, увери заместник-министърът.

Системата покрива територията на цялата страна, но все още няма информация за издадени е-направления в някои области.

Как работи системата?

Електронни направления от личните лекари ще могат да бъдат издавани по телефона, след като пациентът се обади и каже, че има минимум два симптома от общо 11.

Джипитата настояват хората да бъдат отговорни и да не съобщават за несъществуващи симптоми.

Ще бъде генериран 4-цифрен код, който ще бъде продиктуван на пациента по телефона и с него човекът ще може в лаборатория, която работи с Националната здравно-осигурителна каса да направи PCR изследването.

НЗОК заплаща изцяло изследването на пациенти с направления и те няма да доплащат за него. В същото време остава издаването на направление за PCR тест и на хартия.

Централизираният модул на системата е осигурен от Министерство на здравеопазването, а всеки личен лекар може да се свърже с него, независимо от това коя софтуерна фирма го обслужва. Направлението на хартиен носител все още остава като опция за пациента.

Електронните направления за PCR тестове бяха обещани от здравния министър още през октомври. Като причина за забавеното им пускане беше изтъкната работата на „Информационно обслужване“, които не успели по-рано да подготвят системата за работа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук