Народно събрание, Мустафа Карадайъ

Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъдат намалени от девет на пет, прие окончателно Народното събрание с промените в Закона за енергетиката. Подкрепиха ги 127депутати, против бяха 80.

С приетите промени от управляващата коалиция в КЕВР ще има 2 квоти за специалисти по енергетика по-малко. Отпадат и експертите по икономика и право.

Двама от членовете на сегашната комисия ще бъдат отстранени веднага след приемането на текстовете – юристът и икономистът. Ще останат само специалисти по електроенергетика и воден сектор. Други двама ще си тръгнат след жребий.

Спорове в залата обаче предизвика предложението на ГЕРБ и ДПС да отпадне предложеното от управляващите – за членове на КЕВР да могат да бъдат избирани лица със стаж в областта на енергетиката и стаж в областта на водоснабдяването и канализацията. Като за такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

„Необходимо е да има допълнение и изменение в Закона за енергетиката. Има ред неща, които изискват да се направи един нов закон, но той не е необходим в този вид, който вие предлагате. Свалихте доверието в КЕВР, което дълго време се опитвахме да изградим“.

Това заяви Рамадан Аталай от ДПС по повод предложенията за изменения в Закона за енергетиката, както и бъдещето на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също взе думата и заяви, че законът е лобистки.

„Вие твърдите, че не разбирате, но аз следя вашите изказвания от първото четене в парламента и тогава казахте, че законът е лобистки. Трябва да се овладее КЕВР в завладяната от Иво Прокопиев държава“, каза Карадайъ.

От „Възраждане“ пък видяха връщане на старите порочни практики и се обявиха срещу идеята на ГЕРБ.

„Само преди дни от ГЕРБ потвърдиха името, което ще поеме КЕВР. 12 години мракобесие, а вие го продължавате само два месеца след като поехте властта. Не мисля, че това, което предлагате е удачно“, каза Цончо Ганев.

ГЕРБ не виждат демократична прозрачност в избора за нов шеф на КЕВР. Делян Добрев предложи да бъде удължен срокът за избор за шеф на КЕВР, за да може да има действително съревнование, защото иначе изборът е предрешен.

„Вие предлагате за един пост един кандидат. Това не е хубаво, но очевидно щом сте на власт може да го правите. При избора на Иван Иван имаше 10 кандидати. Тогава имаше истински избор. Трябва да се казва цялата истина“, разкритикува Делян Добрев от ГЕРБ.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук