В България за пръв път има реална политическа воля за борба с корупцията. Мисля, че изненадахме евродепутатите с нивото си на готовност. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след изслушването в Групата за мониторинг на демокрацията.

Няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре, каза още той.

По думите му промяната в антикорупционната комисия гарантира, че оттук нататък няма да има човек над закона.

Надявам се, че с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията и част от измамите“, каза още премиерът.

Той коментира и поисканото от главния прокурор засилено наблюдение върху върховенството на закона в България.

„Много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг върху върховенството на закона. В Плана за възстановяване и развитие главният прокурор няма да бъде само с Господ над главата си, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор и след това ще може отново да се върне като съдия. С други думи конфликтът на интереси няма да го има, каза Кирил Петков.

Премиерът призова обществото да не се фрустрира, защото управлението е само на месец и половина.

Министър-председателят е на работно посещение в Брюксел. В белгийската столица премиерът участва в заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, създадена към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Заседанието е посветено на България и е третото поред с участието на представители на българските институции.

По-рано главният прокурор Иван Гешев се обяви за по-сериозен диалог с европейските институции и наблюдение по механизма за върховенство на закона.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук