Ивайло Мирчев
На снимката: Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев е икономист и собственик на две български IT компании. Той е член на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и депутат в 45-ото народно събрание. Той е един от създателите на платформата за честни избори “Ти броиш”. През 2015 г. се включва в инициативния комитет “Гласувай без граници“, който провежда независима кампания в подкрепа на възможността за електронно гласуване.

Каква е истината за конфискуваните биткойни преди пет години след акция на МВР? Какво очаквате да ви отговорят от МВР и от Министерството на електронното управление? 

Очаквам да разберем истината. Затова и направих тези две запитвания до двамата министри. Вече пета година няма яснота какво се е случило. Единственото, което е ясно, е че е имало такава акция. Яно е, че под някаква форма определена виртуална валута е била иззета от службите. След това всички следи се губят, което е притеснително. Важно е да се подчертае, че става дума за международна операция “Пратка/вирус”, при която българските служби са били малка част. Това е официална информация. Именно защото не искам да се спекулира по темата направих тези запитвания, за да видим докъде е този случай и какъв е резултатът. Не е нормално да не е ясно още повече, че големи световни борси за виртуална валута, обявяват, че тези пари са собственост на българската държава. Може МВР да каже,че не е вярно и тогава възникват други интересни въпроси – защо през 2017 самото МВР е декларирало, че тази виртуална валута е била конфискувана, каквото и да означава това. 

Каква е международната практика при такива операции, свързани с виртуална валута, ако ви е известно?

Това решават съответните институции на държавата. Когато се случи подобна конфискация имат достъп до самия “портфейл”, логично е то да бъде обявено. А дали ще бъде конфискуван или не – това е актив и самите органи решават какво да се прави. Въпросът е дали има такъв актив.

На каква база е изчислено, че тези биткойни към днешна дата струват 7 милиарда долара – цена, която вие посочихте? 

Става дума за около 200 хиляди биткойни. Когато са конфискувани стойността им е била доста по-малка. Сумата е изчислена на база курса за деня и е доста значителна. Особеност при част от виртуалните валути, е че неговият курс много варира.

Тези дни „Демократична България“ се обяви против вдиганетона максималния осигурителен праг за осигуряване от 3000 на 3400 лв. Защо сте против увеличението, след като в цяла Европа осигуровките се плащат на реални доходи? 

В момента позицията се обсъжда от страна на “Демократична България”. Това, което се договорихме при коалиционните преговори беше, че осигурителният праг ще бъде пипан на 1-ви юли, но преди това ще бъдат проведени срещи с представители на засегнатите браншове. За момента нямам информация да са провеждани. Позицията ми е, че първо трябва да има такива срещи и след това да се решава с колко и как да се вдига. 

Предстои Националната конференция на “Да, България” и Христо Иванов за момента е единственият номиниран кандидат. Какво очаквате да се случи? 

Христо Иванов и целият Изпълнителен съвет подадоха оставки. Това беше най-нормалното действие. От самата конференция очаквам избор на ново ръководство. Що се отнася до Христо Иванов – той получи безпрецедентна подкрепа вътре. Решението дали той да е лидер е на самата общност. Затова този процес е толкова демократичен. 

Беше направен аналог в Националния съвет на БСП и оставката на Корнелия Нинова, която въпреки оставката, остава лидер на БСП.

Това е глупава аналогия. Няма нищо общо. Ако сте гледали последния конгрес на БСП там лидерът няколко пъти си подаваше и си връщаше оставката. Христо Иванов не си е връщал оставката. Имаме Национална конференция и всеки е свободен на се кандидатира. Сравнението с БСП е нелепо, там става дума за определен подход. При нас, за разлика от тях, не гласуват делегати, а гласуват всички членове. 

Кои са най-приоритетните законопроекти, които подготвяте?

В момента мислим само за един законопроект – това е бюджетът. Трябва да решим този проблем. След това е законът з асъдебната власт, промените в Конституцията и отстраняването на Гешев. Това е в рамките на следващия месец.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук